Energieagentschap vreest olietekort
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) denkt dat de energiebehoefte in de wereld tot 2030 met 1,6 procent per jaar zal toenemen en waarschuwt dat er krapte zal ontstaan als er niet grootschalig wordt genvesteerd in de infrastructuur voor de energieproductie.
Door een wereldwijde afname van de economische groei en hogere olieprijzen is de vraag naar energie afgenomen, zegt het IEA in zijn woensdag uitgekomen jaarrapport World Energy Outlook. Maar de financiële crisis brengt het gevaar mee dat broodnodige investeringen zullen uitblijven. Als dat gebeurt zal er krapte ontstaan die het economisch herstel kan fnuiken.Het IEA verwacht dat de vraag naar olie zal stijgen van de huidige 85 miljoen vaten per dag tot 106 miljoen vaten per dag in 2030, tien miljoen vaten minder dan vorig jaar werd voorzien.
China en India blijven de grote voortrekkers van de industrie en zijn goed voor ruim de helft van de toegenomen energiebehoefte tot 2030. Het Midden–Oosten, lang energieleverancier, komt op als een nieuw centrum van energiebehoefte.
Volgens het IEA vereisen deze ontwikkelingen 26,3 biljoen dollar aan investeringen in de energiebranche tot 2030, ofwel ruim 1 biljoen dollar per jaar. De manier waarop thans met aanbod en consumptie wordt omgesprongen is milieutechnisch, economisch en sociaal onhoudbaar, zei IEA–directeur Nobuo Tanaka. ‘Dat kan en moet veranderen.’
De landen van de OPEC, die veertig procent van de olie in de wereld oppompen, hebben hun productie per 1 november met 1,5 miljoen vaten per dag verlaagd na een val van de olieprijs van een recordhoogte van 147 dollar in juli tot onder de 59 dollar op woensdag. De OPEC heeft ook gewaarschuwd dat cruciale investeringen in raffinage en distributie (downstream productie) zullen uitblijven als de prijs niet op een aanvaardbaar niveau blijft.
Het IEA zei vorige week te verwachten dat de olieprijs weer boven de honderd dollar zal stijgen en uiteindelijk, in 2030, op tweehonderd dollar zal komen.
Bij de upstream productie (exploratie, extractie) krijgen de internationale olieconcerns steeds meer moeite om hun reserves en productie op te voeren, zei Tanaka. De extra olie en gas die tot 2030 nodig is moet voor tachtig procent komen van de nationale oliemaatschappijen. En of die bereid zullen zijn de noodzakelijke investeringen te doen of het daarvoor benodigde het kapitaal te genereren is zeer de vraag, zei hij.