Buitenland

Zeker 90 doden na instorten school Haïti

Meer dan negentig schoolkinderen en leerkrachten zijn om het leven gekomen toen een school van drie verdiepingen instortte in een voorstad van de Haïtiaanse hoofdstad Port–au–Prince. Zaterdag, een dag na de instorting van het pand, waren volgens reddingswerkers de stoffelijke resten van meer dan negetig mensen geborgen of gesignaleerd.

8 November 2008 07:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:41
PORT-AU-PRINCE - Reddingwerkers in actie bij de ruïnes van een ingestorte school in een voorstad van de Haïtiaanse hoofdstad Port–au–Prince. Zeker vijftig mensen kwamen om. Foto EPA
PORT-AU-PRINCE - Reddingwerkers in actie bij de ruïnes van een ingestorte school in een voorstad van de Haïtiaanse hoofdstad Port–au–Prince. Zeker vijftig mensen kwamen om. Foto EPA

Zaterdag troffen de bergers in de puinhopen een ruimte aan met 21 lijken. Naar schatting 150 mensen raakten bij het drama gewond.De school ’La promesse’ stortte vrijdag in; daarbij kwam tientallen kinderen om. Aan het pand werd gewerkt om er een extra verdieping op te bouwen.

De man die verantwoordelijk is voor de school, Fortin Augustin, is gearresteerd. Hij is eigenaar van de school en voorganger in de bijbehorende kerk. Augustin had volgens de Haïtiaanse justitie ook de leiding van de bouw van het pand op zich genomen terwijl hij daar geen verstand van heeft.

De uit betonnen onderdelen opgetrokken school zou volstrekt ondeugdelijk zijn gebouwd volgens de autoriteiten.
Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel kinderen in het pand waren toen het instortte. De getroffen scholengemeenschap telt zevenhonderd leerlingen in de leeftijd van drie tot twintig jaar.

Volgens president René Préval zijn er tientallen gebouwen in Hati die op soortgelijke wijze kunnen instorten wegens een gebrekkige constructie en onvoldoende toezicht bij de bouw.

Het reddingswerk door Rode Kruis-werkers, vredesmilitairen van de VN en de Hatiaanse autoriteiten in Pétionville bij Port-au-Prince verliep zaterdag chaotisch. Duizenden ontredderde ouders en omwonenden liepen de reddingswerkers en hulpverleners voor de voeten. VN-soldaten en Hatiaanse politieagenten wisten menselijke ketens te vormen, maar zij zagen geen kans om hijskranen en graafmachines door de mensenmassa naar de plaats van het ongeluk te krijgen, waardoor het reddingswerk grotendeels met de hand moest worden gedaan.

Artsen zonder Grenzen zei dat de hulporganisatie 85 gewonden had opgevangen, van wie de helft levensbedreigend gewond was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer