Binnenland

Deventer blokkeert slibstort Linderveld

De gemeente Deventer staat niet toe dat Grondbank GMG licht verontreinigde grond en slib stort in de Linderveldplas bij Lettele. Onderzoek door de provincie Overijssel wijst uit dat de kans op grondwatervervuiling niet is uit te sluiten.

Van onze correspondent
6 November 2008 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:40
LETTELE – Omwonenden van de Linderveldplas bij Lettele hingen eerder deze week spandoeken op waarop ze hun ongenoegen uitten over de plannen van Grondbank GMG om 400.000 kubieke meter licht vervuilde grond in de 20 meter diepe plas storten. De gemeente De
LETTELE – Omwonenden van de Linderveldplas bij Lettele hingen eerder deze week spandoeken op waarop ze hun ongenoegen uitten over de plannen van Grondbank GMG om 400.000 kubieke meter licht vervuilde grond in de 20 meter diepe plas storten. De gemeente De

Dat meldden gemeente en provincie woensdag.De Grondbank GMG wil de plas ondieper maken door er licht verontreinigd slib in de dumpen. Het Waterschap Groot Salland verleende daartoe in januari een vergunning. Omwonenden zijn bang dat de slibstort het grondwater zal vervuilen. Om alle onduidelijkheid weg te nemen, besloot de provincie Overijssel een risicoanalyse te laten opstellen. Daarin staat te lezen dat de kans op vervuiling niet waarschijnlijk is, maar dat deze evenmin valt uit te sluiten. Zowel provincie als gemeente eisen dat vervuiling van het grondwater uitgesloten is.

Het is een „slangenkuil op het gebied van wetgeving waarin ik me begeef”, erkende wethouder G. Berkelder gisteren in een toelichting op het besluit van de gemeente Deventer. „Ook zijn de juridische consequenties van het besluit nog niet duidelijk. Toch wil ik boven alles helderheid hebben.”

Berkelder weet niet hoe lang de gemeente de grondtransporten nog kan tegenhouden. „In dit dossier is juridische kennis nodig die de gemeente nu niet voorhanden heeft.” De wethouder doelt vooral op het feit dat onduidelijk is welke overheden verantwoordelijk zijn voor de nadelige gevolgen van slibstort en welke invloed zij nog op dergelijke plannen kunnen uitoefenen.”

Directeur W. van der Valk van Grondbank GMG is verbaasd over het besluit van de gemeente. De risicoanalyse van de provincie heeft hij nog niet onder ogen gehad. „Hoeveel moet je nog onderzoeken wat al onderzocht is? Ik kan me niet voorstellen dat wat elders in het land wel gewoon kan, in Overijssel niet mogelijk is.”

Het onderzoek door de provincie heeft volgens een woordvoerster consequenties voor de circa vijftig zandwinplassen in de provincie. Het gaat onder meer om voormalige plassen bij Mastenbroek en Marshoek.

Volgende week praten Provinciale Staten over de kwestie.

Lees hier het rapport van de provincie Overijssel

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer