Binnenland

Shell gedaagd voor olielekkages Nigeria

Milieudefensie zet de rechtszaak tegen Shell Nederland door. Volgens de organisatie en vier Nigerianen is de multinational verantwoordelijk voor de olievervuiling in de Nigerdelta. De Nigeriaanse viskwekers en boeren willen genoegdoening voor de schade die olielekkages in hun dorp veroorzaakten.

ANP
5 November 2008 19:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:40
DEN HAAG - Het exterieur van Royal Dutch Shell in Den Haag. Foto ANP
DEN HAAG - Het exterieur van Royal Dutch Shell in Den Haag. Foto ANP

Door de olievervuiling gaan vissen dood, wordt landbouwgrond onbruikbaar en raakt het drinkwater vervuild, stelt Milieudefensie. Ze vindt dat Europese bedrijven in eigen land op hun verantwoordelijkheid moeten worden gewezen als ze in het buitenland „op een wijze opereren zoals ze thuis nooit zouden doen". De dagvaarding voor de vervuiling bij drie Nigeriaanse dorpen gaat vrijdag de deur uit. Milieudefensie verwijt Shell nalatig handelen, waarvoor het bedrijf zich in Nederland voor de rechter moet verantwoorden.De gang naar de rechter werd dit voorjaar al aangekondigd. In de tussentijd is er wel contact geweest met Shell Nederland, maar volgens Liesbeth Zegveld, advocate van de eisende partijen, was het antwoord van Shell onbevredigend aangezien alle verantwoordelijkheid in Nigeria wordt gelegd. „Dit wordt de kern van de rechtszaak. Het Shell hoofdkantoor denkt onschendbaar te zijn, maar is volgens ons wel degelijk verantwoordelijk. Het kan immers ingrijpen. Gezien de praktijk van tientallen jaren olielekkages in de Nigerdelta had het dat ook al lang moeten doen", aldus Zegveld.

Dorpen in de Nigerdelta hebben al jaren te maken met lekkages aan olieleidingen en –installaties van Shell. Shell Nigeria rapporteert jaarlijks rond de 250 lekkages en erkent volgens Milieudefensie dat veel daarvan zijn te voorkomen. Ook na het opruimen, blijft veel gelekte olie achter.

„Wat het Shell–hoofdkantoor in Nigeria toelaat, zou ondenkbaar zijn in Nederland. Hier zou het bedrijf nooit zo met mensen en milieu omgaan. We hopen dat de Nederlandse rechter bepaalt dat Shell de vervuiling moet opruimen, dat de slachtoffers netjes worden gecompenseerd én dat multinationals overal in de wereld hun verantwoordelijkheid dragen", aldus Anne van Schaik van Milieudefensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer