Binnenland

Aboutaleb officieel benoemd tot burgemeester

Ahmed Aboutaleb is vrijdag door het kabinet benoemd tot burgemeester van Rotterdam. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) belde hem iets voor 14.00 uur op om hem dat te vertellen.

ANP
31 October 2008 22:12Gewijzigd op 14 November 2020 06:39

Aboutaleb, nu nog staatssecretaris van Sociale Zaken, zei dat vrijdag tijdens een werkbezoek in Maasland.Aboutaleb volgt in Rotterdam Opstelten op, die per 1 januari vertrekt. De benoeming moet officieel nog bekrachtigd worden door de koningin.

„Rotterdam is een wereldstad”, legde Aboutaleb de keuze voor zijn sollicitatie uit. „Op de ideeën die ik voor de stad heb, zult u nog moeten wachten. Er zit een geweldig college en een geweldige burgemeester, maar die moet eerst zijn werk afmaken.”

Aboutaleb ging ook nog kort in op de kritiek op zijn voordracht. Vooral fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam trok hard van leer. „Ik woon al 32 jaar in Nederland en ben ook Nederlander. Mensen die mij een Amsterdammer noemen, moeten hun huiswerk beter doen. Ik heb daar maar drie jaar gewoond”, aldus Aboutaleb. Hij woonde 27 jaar van zijn leven in Den Haag.

Werknemers van het glastuinbouwbedrijf KP Holland gaven Aboutaleb gisteren een ingelijst Feyenoord-shirt cadeau. „Ik houd van een goed potje voetbal, maar heb nooit een ware verbintenis gehad met een bepaalde voetbalclub. Ik houd van mooie rivaliteit en vind het geweldig als spelers na de wedstrijd weer als broeders uit elkaar gaan. En de uitdrukking ”Geen woorden maar daden?” Ja, die ken ik”, lachte hij.

Aboutaleb ging als wethouder in Amsterdam de confrontatie niet uit de weg. In zijn nieuwe rol als burgemeester van Rotterdam zal de 47-jarige PvdA-staatssecretaris een bindende factor moeten zijn.

Zo enthousiast als de linkse partijen de eerste allochtone burgemeester van Rotterdam verwelkomden, zo bitter was de kritiek van Leefbaar Rotterdam, die het verval van de havenstad herleidt tot de periode dat het stadhuis nog een rood bolwerk was.

Aboutaleb is er niettemin van overtuigd dat hij in de Maasstad een bruggenbouwer kan zijn. Hij stak in 2005 als wethouder de loftrompet over voorman van Leefbaar Rotterdam, Pastors, vanwege diens aanpak van de problemen van de grote stad. „Hij is met warme intenties betrokken bij de stad, wil veel veranderen.” Bovendien had Aboutaleb met de Leefbaren gemeen dat hij zich regelmatig kwaad maakte over de politiek in Den Haag en dat niet onder stoelen of banken stak.

Aboutaleb volgde vier jaar geleden wethouder Oudkerk van Onderwijs, Jeugd, Werk en Inkomen op. Hij maakte vooral naam na de moord op Theo van Gogh, toen hij met hart en ziel probeerde de verwarde stad in het gareel te houden. Zijn achtergrond gaf hem vooral bij de Marokkaanse Nederlanders veel gezag. Diezelfde achtergrond bleek uiteindelijk ook zijn grootste vijand, want sinds de dag van de aanslag op Van Gogh heeft Aboutaleb nooit de deur meer uit gekund zonder beveiliging.

Hij woonde zelfs een tijdje niet thuis na bedreigingen door moslimextremisten, maar peinsde er niet over bij de pakken neer te gaan zitten. Hij liet zich vanaf dat moment zelfs meer dan ooit zien en horen in de stad.

Ahmed Aboutaleb geldt als een voorbeeld van geslaagde integratie in de Nederlandse samenleving. De zoon van een gastarbeider kwam in augustus 1961 ter wereld in een huis zonder water en licht in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel. Op 15-jarige leeftijd ging hij met zijn familie zijn vader achterna, naar Nederland. Het vertrek zag hij als een buitenkans om armoede en pesterijen de rug toe te keren.

De PvdA’er bleek veel talenten te bezitten en zijn carrière kende dan ook een stormachtige ontwikkeling. Voordat hij het wethoudersstokje overnam, werkte hij al bij de gemeente Amsterdam, als directeur van de sector Maatschappelijke, Economische en Culturele Ontwikkeling (MEC), na ooit zijn loopbaan te zijn begonnen als radioverslaggever en programmamaker. Hij maakte kennis met de politiek als woordvoerder van staatssecretaris Simons en minister d’Ancona tijdens het derde kabinet-Lubbers.

Toen hij als staatssecretaris van Sociale Zaken zelf deel ging uitmaken van de Haagse politiek, bleef Aboutaleb bekendstaan om zijn no-nonsenseaanpak. Zijn belangrijkste streven was om fraude in de bijstand aan te pakken en meer mensen aan het werk te zetten.

Het leek het hoogtepunt in de carrière van de ’topallochtoon’, maar zijn ster bleek sneller en hoger te stijgen dan menigeen verwacht had. Zo snel, dat sommigen vreesden dat de ambitieuze Aboutaleb ook als burgemeester van Rotterdam weer snel zou vertrekken. Hij beloofde daarom zijn periode van zes jaar als burgemeester vol te zullen maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer