Amsterdam in debat over scheiding kerk en staat
De gemeenteraad van Amsterdam heeft donderdag kritisch gereageerd op een notitie van burgemeester Cohen waarin hij de uitgangspunten van de scheiding tussen kerk en staat vastlegt.
Cohen wilde in de notitie vastleggen dat de gemeente zich in principe niet bezighoudt met steun aan religieuze groeperingen, tenzij deze een maatschappelijke achterstand hebben. Over die steun was de hele gemeenteraad, inclusief Cohens eigen PvdA, zeer kritisch. De raad besloot daarom dat het stadsbestuur dergelijke steun in principe niet zou moeten verlenen.Met de notitie beoogde Cohen duidelijkheid te verschaffen over het beginsel, omdat de scheiding tussen kerk en staat de laatste jaren vaak ter discussie heeft gestaan. De burgemeester wilde in speciale gevallen groepen met een achterstand kunnen subsidiëren. In de praktijk gaat het hierbij vooral om groepen met een moslimachtergrond. In het verleden gaf de gemeente bijvoorbeeld geld voor de bouw van de Westermoskee.
VVD-raadslid Van ’t Wout wees het voorstel van Cohen van de hand. „De kant die het college op wil, willen wij niet op. De scheiding tussen kerk en staat zou nog stringenter moeten.” Volgens PvdA-raadslid De Wolf moet de overheid een neutrale rol spelen op religieus gebied. Hij erkende dat er binnen zijn partij „een serieus debat” was gevoerd over de kwestie.
Cohen zei in de raad het er „volstrekt mee eens” te zijn dat kerk en overheid geen invloed op elkaar moeten hebben. Wel zei de burgemeester niet uit te sluiten in speciale gevallen een stapje verder te willen gaan door het verlenen van financiële steun.
Toch werd donderdag niet besloten dat financiële steun in de toekomst is uitgesloten. Volgens fractievoorzitter Alberts van de SP staat de deur voor Cohen nog op een kier om religieuze projecten te kunnen steunen.