Rotterdam krijgt eigen Erasmushuis
Wie was Desiderius Erasmus? Wat maakte de humanist zo beroemd dat 500 jaar later een universiteit, een ziekenhuis en een brug zijn naam dragen?
Zijn geboortestad Rotterdam heeft vanaf dinsdag een eigen Erasmushuis, waar (bijna) alle vragen over de humanist worden beantwoord.Burgemeester Opstelten opende dinsdag het educatief centrum, 500 jaar nadat de Nederlandse filosoof zijn beroemdste werk ”Lof der zotheid” schreef. Het centrum heeft digitaal informatiemateriaal, boeken en naslagwerken voorhanden. In de winkel in het huis zijn boeken, brochures en zogenoemde Erasmania te koop, zoals T-shirts, ansichtkaarten, prenten en Erasmuschocolaatjes.
Het Erasmushuis hoopt het gedachtegoed van Erasmus onder een breder publiek bekend te maken en te vertalen naar de actualiteit.
De opening van het Erasmushuis staat niet op zichzelf, het maakt deel uit van de viering van de Dag van Erasmus. De filosoof zag op 28 oktober het levenslicht. Geleerden zijn het niet helemaal eens over zijn vermoedelijke geboortejaar (1466).
Leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium gaan tijdens de Erasmusdag naar hun voormalige basisschool om daar uit te leggen waarom Erasmus’ gedachtegoed zo belangrijk is. In de Laurenskerk is ’s middags een groot jubileumfeest waarvoor alle Rotterdammers zijn uitgenodigd.
De Erasmusdagen moeten de opmaat vormen voor het Erasmusjaar in 2011. In dat jaar bracht de filosoof zijn boek ”Lof der zotheid” uit. Daarin beschrijft hij zijn ideeën over wat het christendom werkelijk voor de mens zou moeten betekenen. Het is een satire op allerlei misstanden van zijn tijd. Minder bekend zijn de vele opvoedkundige en onderwijsgeschriften.