Tsvangirai niet naar overleg in Swaziland
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai zal niet aanwezig zijn bij het topoverleg over de politieke impasse waarin het land verkeert.
Het overleg, dat in Swaziland gehouden wordt, is te beperkt om president Robert Mugabe „verstand bij te brengen” en de beoogde eenheidsregering te verwerkelijken. Dat heeft Tendai Biti, de belangrijkste onderhandelaar van de oppositie, maandag gezegd.Biti deed zijn uitspraken in Zuid-Afrika. Kort daarna verzamelden de leiders van Zuid-Afrika, Angola, Botswana, Congo en Mozambique zich, als vertegenwoordigende commissie van het zuidelijk Afrikaanse samenwerkingsverband (SADC), voor het beraad in Swaziland. „Het lost niets op om nu naar Swaziland te gaan. We roepen daarom op tot een volledige top van de SADC”, aldus Biti.
Arthur Mutambara, de leider van een kleinere Zimbabwaanse oppositiepartij en derde coalitiegenoot van de beoogde eenheidsregering, bezocht het overleg wel. Hij deed dit alleen om duidelijk te maken dat er geen vooruitgang geboekt kon worden zonder de aanwezigheid van Tsvangirai.
Mugabe en Tsvangirai tekenden vorige maand een overeenkomst die de macht in Zimbabwe zou verdelen. Onderhandelingen over de invulling van belangrijke ministersposten in de voorgenomen regering van nationale eenheid verkeren echter al weken in een impasse. Tsvangirai beschuldigde Mugabe ervan de belangrijkste posten voor leden van zijn eigen partij te reserveren.
Volgens Biti rijst de vraag of Mugabe wel van plan is de in september gemaakte afspraken na te leven. Eveneens is het verdacht dat Tsvangirai in Zimbabwe moest achterblijven vanwege een verlopen paspoort, zei hij, dat Tsvangirai veel moeite moest doen om aan reisbescheiden te komen om naar Swaziland af te reizen. Mugabe kwam zondag al in Swaziland aan. Uiteindelijk kon de oppositieleider een reisdocument voor noodgevallen krijgen, wat hij als een belediging beschouwde.
„Iemand moet Robert Mugabe wat verstand bijbrengen”, zei Biti. In het uiterste geval zou de oppositie een beroep kunnen doen op de Afrikaanse Unie, voegde hij eraan toe, maar „de SADC blijft de plek om een uitweg uit deze situatie te vinden”.