Eritrea stelt havens beschikbaar voor voedselhulp Ethiopië
Eritrea heeft vrijdag zijn havens beschikbaar gesteld voor het transport van voedselhulp naar Ethiopië. In Ethiopië worden miljoenen mensen bedreigd door voedseltekort. De grenzen tussen de twee landen zijn gesloten sinds de grensoorlog die ze uitvochten van mei 1998 tot december 2000.
De Eritrese regering verklaarde te hebben besloten tot het „gebaar van goede wil” omdat zij de mensen in nood in het buurland niet wil straffen voor de fouten van hun regering. Maar de Ethiopische staatssecretaris van informatie Netsanet Asfaw verklaarde in een reactie dat zijn land over voldoende havenfaciliteiten beschikt in andere buurlanden. Het werkelijke probleem is het gebrek aan voedselsteun van donorlanden, zei hij.
De betrekkingen tussen Ethiopië en Eritrea zijn nog altijd stroef. In 2000 heeft Ethiopië Eritrea geweigerd zijn havens beschikbaar te stellen voor voedselhulp aan Eritreeërs.
De Hoorn van Afrika wordt regelmatig getroffen door droogte. Zowel Ethiopië als Eritrea heeft mede als gevolg van de oorlog te weinig middelen om dreigende hongersnood het hoofd te bieden. In Ethiopië dreigen volgens de Ethiopische regering 14,3 miljoen mensen voedselhulp nodig te hebben, Eritrea zegt dat voor ongeveer eenderde van zijn bevolking van 3,5 miljoen honger dreigt.
De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat zij de ontwikkelingshulp aan Eritrea zal hervatten als de regering van president Isaias Afwerki politieke hervormingen doorvoert. De Europese hulp werd in september stilgezet nadat er kritische journalisten, zakenmensen en leden van de regeringspartij waren gearresteerd en acht kranten waren gesloten. De arrestanten zitten nog steeds vast, zonder dat ze zijn aangeklaagd. Eritrea is in het verleden terughoudend geweest in het aanvaarden van hulp onder voorwaarden.