Defensie verscherpt beveiliging op bases
De beveiliging van militaire bases wordt per direct opgeschroefd. Aanleiding is een SBS6-televisieprogramma van zondagavond.
In het programma Undercover in Nederland legde SBS6 de vinger bij gaten in de beveiliging.SBS-programmamaker Stegeman kon, gekleed in een militair uniform, vrij rondlopen op de bases in Woensdrecht en Havelte. Ongehinderd bracht hij een nachtje door op de vliegbasis in Woensdrecht. Hij kon F-16’s en helikopters aanraken. Ook wist hij zonder problemen in een militaire truck van de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte weg te rijden.
Het ministerie van Defensie betitelt de beelden als „verontrustend.” Er is meteen een melding gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. Defensie doet nu onderzoek naar de beveiliging van de legerterreinen. De controles aan de poort zijn inmiddels aangescherpt.
Het ministerie noemt het ook zorgelijk dat eigen medewerkers het programma mede mogelijk hebben gemaakt. Militairen hebben SBS getipt en een ex-militair leverde de sleutels om de truck mee te kunnen nemen. „Ik ben geschokt dat een aantal defensiemedewerkers actief heeft meegewerkt aan deze actie. Zonder die hulp was het Stegeman niet gelukt”, zegt staatssecretaris De Vries in een eerste reactie.
Het ministerie wijst erop dat gezien de omvang en de schaal van de militaire objecten het niet mogelijk is alle objecten, kazernes, vliegbases, terreinen 100 procent te bewaken en te beveiligen.
De Tweede Kamer is geschrokken van de gaten in de beveiliging. GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de beveiliging van militaire bases en nog deze week, tijdens het herfstreces, een spoeddebat met minister Van Middelkoop van Defensie.
„Beveiliging van militaire objecten blijkt een lachertje. Dat dit ondanks het zeer kritische rapport van de Rekenkamer vandaag de dag nog kan, dwingt volgens ons tot een parlementair onderzoek”, zegt GroenLinksleider Halsema.
In februari 2004 uitte de Algemene Rekenkamer harde kritiek op Defensie vanwege „alarmerende situaties” en het „risicovol achterblijven” van de beveiliging van militaire objecten bij kazernes en vliegbases. In 2005 toonde de Rekenkamer zich tevreden over de maatregelen die toenmalig minister Kamp van Defensie had ingevoerd om de beveiliging te verbeteren.
Er lijkt in het parlement vooralsnog onvoldoende steun voor een parlementair onderzoek. Andere partijen, zoals VVD en SP, willen de beveiliging aan de orde stellen bij geplande debatten de komende weken.