Buitenland

Bootvluchtelingen massaal verdronken

Ongeveer honderd vluchtelingen zijn waarschijnlijk verdronken in de Golf van Aden bij een poging om vanuit Somalië over te steken naar Jemen. vrijdag spoelden op de Jemenitische kust dertig lijken aan, die meteen werden begraven.

AP
10 October 2008 21:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:32

Ongeveer 150 vluchtelingen vertrokken maandag per boot uit Somalië, zei woordvoerder Ron Redmond van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties in Genève. Toen het schip de kust van Jemen tot op 5 kilometer was genaderd, werden op twaalf na alle vluchtelingen overboord gezet. De twaalf moesten overstappen in een kleinere boot, de rest probeerde zwemmend de kust te bereiken. Slechts 47 kwamen daar aan en alarmeerden de politie.Een Jemenitische functionaris zei dat er waarschijnlijk tussen de 100 en de 118 mensen zijn verdronken. De bestemming van de boot was de Jemenitische kustprovincie Shabwa, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sanaa, zei hij.

De wateren tussen Jemen en de Hoorn van Afrika zijn berucht om de vele gevallen van piraterij die er voorkomen. Ze zijn ook een steeds drukker wordende route voor mensensmokkel. Er zijn veel verhalen over smokkelaars die bootvluchtelingen mishandelen en overboord zetten. Hoe vaak er mensen verdrinken, blijkt wel uit het feit dat de Jemenitische autoriteiten niet zeker wisten of de dertig aangespoelde lijken afkomstig waren van het maandag vertrokken schip, omdat er voor de kust van Shabwa zo veel lichamen in zee drijven. Alleen in de eerste helft van september werden 165 lichamen langs de kust gevonden en begraven, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, Antonio Guterres, drong er bij de internationale gemeenschap op aan in de Golf van Aden niet alleen uit te kijken naar piraten, maar ook naar boten van mensensmokkelaars.

Overigens dreigden de kapers van een voor de kust van Somalië gekaapt Oekraïens vrachtschip het schip met alle opvarenden op te blazen als over drie dagen nog geen losgeld is betaald. De piraten kaapten het schip twee weken geleden. Ze eisten 20 miljoen dollar, maar lieten donderdag weten dat over het losgeld te praten viel. Na nieuw beraad vrijdag zei kaper Ali: „Wij hebben besloten het schip en de lading, onszelf inbegrepen, op te blazen als de eigenaar niet met geld over de brug komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer