„Eindelijk realisme op de huizenmarkt”
Makelaars in de VS hebben het niet makkelijk. Jeff Krimmel weet het als geen ander. De makelaar werkt in Pennsylvania en zag zijn omzet met een derde slinken. „Maar het is beter zo. Eindelijk heerst er realisme op de huizenmarkt.”
„Het was een krankzinnige tijd”, blikt Krimmel terug op de afgelopen jaren. „Links en rechts werden huizen verkocht in no time. Iedereen moest een huis kunnen kopen, vond de overheid, en dat gebeurde ook. Voor ons als makelaars was het een gouden tijd, maar voor de economie was het slecht. Erg slecht. Hypotheekverstrekkers keken nauwelijks naar het verleden van de kopers. Hebben ze wel een baan? Zijn er geen schulden af te lossen? Is de koper wel kredietwaardig? Al deze elementaire vragen werden opzijgeschoven.”„Er waren zelfs mensen bij die zo graag een huis wilden kopen dat ze een hypotheek afsloten met oplopende rente. Ze begonnen met een rente van 2 of 2,5 procent. Dat klinkt lekker natuurlijk, maar na vijf jaar zaten ze tegen de 10 procent aan.” Krimmel lacht zuur: „Je houdt het niet voor mogelijk.”
„Het is normaal dat zo’n 40 procent van je inkomen in je huis gaat zitten”, zegt Krimmel. „Maar bij veel Amerikanen was dat wel 60 of 70 procent. Dat is vol te houden bij een bloeiende economie, maar zit het even tegen, dan sta je op straat.”
Vooral in Californië is dat veel gebeurd, weet de makelaar. „En dan ben je de pineut, want dan sta je op de zwarte lijst. We werken met een puntensysteem. Zit je onder een bepaald aantal punten, dan krijg je zo’n tien jaar lang nergens meer een lening en nergens meer een hypotheek. Zeker nu niet.”
Krimmel werkt onder de paraplu van makelaarskantoor Remax en moet zelf kantoorruimte huren in Gettysburg. „Het is een zware tijd voor ons. Ik probeer al weken een stuk of vijf huizen te slijten, maar het gaat allemaal zo langzaam. De één krijgt geen lening, de ander ziet op het laatste moment af van aankoop.”
De omzet van Krimmel daalde afgelopen jaar met een derde. „Zou het bijvoorbeeld vorig jaar 30 miljoen zijn, dan is het nu 20 miljoen. En dan gaat het vooral om het aantal verkochte huizen, dat loopt hard terug. De waarde van de huizen is ook wel gedaald, maar niet zo fors. Met gemiddeld 5 procent. Daar zit het dus niet echt op vast.”
Ondanks de magere tijden kan Krimmel het hoofd aardig boven water houden. „Ik klus wat bij voor andere organisaties, maar voor sommige collega’s is het ”sink or swim”. Bij Remax is je enige vergoeding de commissie, er is geen basisloon.”
Krimmel ziet z’n zaken dan wel stagneren, toch is hij blij dat de huizenmarkt eindelijk op z’n gat is gegaan. „Zoals de controles nu zijn, en de regels nu worden toegepast, is het goed. Je moet geen huis kopen als je het niet kunt betalen.”