Buitenland

Politie pakt ronselaar zelfmoordenaressen

Veiligheidstroepen hebben dinsdag in Irak een vrouw aangehouden op verdenking van het ronselen en opleiden van zelfmoordenaressen. Het gaat om de 38-jarige Ibitisma Odwan, die betrokken zou zijn bij het terreurnetwerk al-Qaida.

Buitenlandredactie
8 October 2008 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 06:30

Odwan zou onder meer verantwoordelijk zijn voor het rekruteren van de 15-jarige Rania Ibrahim. Zij was in augustus wereldnieuws, toen ze werd gearresteerd op een drukke markt in de stad Baquba. Het meisje droeg een riem met 20 kilo explosieven. Rania stelde dat ze door haar echtgenoot en twee vrouwen was gedrogeerd en erop uitgestuurd.Baquba is de hoofdstad van de provincie Diyala, die bekendstaat als een van de gevaarlijkste in Irak. Ondanks de massale inzet van Iraakse en Amerikaanse troepen plegen opstandelingen hier veel aanslagen. Vrouwelijke zelfmoordenaars hebben een aantal van deze aanslagen uitgevoerd.

Irak en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst op basis waarvan de VS volgend jaar troepen in Irak kan houden, bijna rond. Maar er zijn „dappere politieke besluiten” nodig om de laatste hordes te nemen. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, dinsdag gezegd.

Het VN-mandaat dat de basis vormt voor de Amerikaanse troepenmacht in Irak loopt dit jaar af. Er wordt al maanden gewerkt aan een vervangende „veiligheidsovereenkomst.” Volgens het voorstel dat nu op tafel ligt moeten de Amerikaanse troepen uiterlijk eind 2011 uit Irak vertrekken, tenzij de Iraakse regering hen vraagt te blijven, zeggen Iraakse functionarissen.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Negroponte, was dinsdag in Bagdad om de laatste punten met de Iraakse regering te bespreken. Een groot struikelblok vormt de eis van de VS dat Amerikanen in Irak juridische onschendbaarheid krijgen. Irak vindt dat zijn soevereiniteit wordt aangetast als het geen jurisdictie krijgt over Amerikaanse soldaten. En de kans is groot dat nationalisten in het parlement het akkoord zullen neersabelen als de VS hun zin krijgen. Zebari zei dat de Amerikanen op het punt van onschendbaarheid nieuwe „redelijke” voorstellen hebben gedaan, maar dat de regering daar nog niet mee heeft ingestemd.

De regering wordt ook onder druk gezet door Iran, dat de hele veiligheidsovereenkomst afwijst met het argument dat de Amerikaanse aanwezigheid in Irak regionale instabiliteit veroorzaakt. Ondertekening ervan zou „een schande” zijn voor Irak, zei de vicestafchef van de Iraanse strijdkrachten dinsdag. Volgens de Iraanse nieuwsmedia zou het akkoord de VS toestaan veertien militaire bases op te zetten in Irak, langdurige Amerikaanse militaire aanwezigheid mogelijk maken, Amerikaanse staatsburgers immuniteit garanderen en de Amerikanen toestaan grond, lucht en zee van Irak te gebruiken om aanvallen te lanceren.

De Iraakse parlementsvoorzitter, Mahmoud al-Mashhadani, kwam dinsdag in Iran aan om de veiligheidsbijeenkomst met de Iraanse autoriteiten te bespreken. Hij had maandag al willen komen, maar zijn vliegtuig werd om onduidelijke reden niet tot het Iraanse luchtruim toegelaten. Dinsdag vloog hij met een Iraans toestel naar Teheran.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer