„Duurzaam Zeeland vraagt verandering”
Om het Zeeuwse landschap ook typisch Zeeuws te houden, is verandering nodig. Met die boodschap werd gisteren in Middelburg het rapport ”Watermerk” aangeboden aan gedeputeerde Wiersma van GroenLinks.
Volgens E. de Ceuster, voorzitter van de werkgroep die het rapport schreef, worden de Zeeuwse eilanden geconfronteerd met tal van bedreigingen. „Denk aan klimaatverandering, globalisering, schaalvergroting in de landbouw. Om al die bedreigingen het hoofd te bieden, is het nodig dat we onszelf vernieuwen. Dat vraagt om creatieve, duurzame oplossingen.”Op initiatief van de Hogeschool Zeeland en de Zeeuwse Milieufederatie heeft een twintigtal „friskijkers en dwarsdenkers” daarom gewerkt aan een duurzame toekomstvisie voor de provincie. De groep prominente Zeeuwen werd begeleid door onderzoekers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.
„Om te behouden wat we hebben én om onze positie in Nederland te versterken, moeten we veranderen”, zegt ook oud-commissaris van de koningin Van Gelder, eveneens lid van de werkgroep.
Volgens oud-commissaris van de koningin Van Gelder moet Zeeland anders omgaan met de zee. „De zee is niet alleen een bedreiging, maar biedt ook enorme kansen. Te denken valt aan zilte producten, aquacultuur en transport over water.”
Het rapport oppert concrete ideeën rond thema’s als water, recreatie en wonen, landbouw, havens en industrie en energie. Zo wil de werkgroep binnen nu en 2048 dorpen aanleggen op het water en havens en industrie duurzaam maken. Ook pleit hij voor een lijndienst met zeppelins tussen Rotterdam en Middelburg en de aanleg van zogenaamde vlinderslagsnelwegen, die afwisselend boven- en ondergronds gaan.
De voorstellen zijn vooral inspirerend bedoeld, zegt De Ceuster. „Hoewel, wat nu irreëel lijkt is op langere termijn wel realistisch. Denk maar aan de Deltawerken.” De werkgroep gaat nu in gesprek met de provincie om te kijken wat met de ideeën kan worden gedaan.