EU-landen in actie tegen piraterij bij Somalië
Acht EU-landen, waaronder Nederland en België, zijn bereid een bijdrage te leveren aan een maritiem veiligheidskorps ter bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië. Dat heeft de minister van Defensie van Frankrijk, Hervé Morin, woensdag gezegd.
De landen zegden hun medewerking toe op een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Defensie in het Franse Deauville. Morin zei te hopen dat de oprichting van het korps op 10 november wordt bezegeld tijdens een ministerberaad in Brussel. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel EU-schepen in de wateren bij Somalië gaan patrouilleren en vanaf wanneer ze dat zullen doen. De andere landen die meedoen zijn Frankrijk zelf, Duitsland, Spanje, Zweden, Cyprus en Litouwen.De ministers namen hun besluit bijna een week nadat voor de Somalische kust een Oekraïense vrachtschip werd gekaapt met 33 Russische tanks en een lading zware wapens voor Sudan aan boord. Amerikaanse oorlogsschepen hebben het schip omsingeld en ook Rusland heeft een oorlogsschip op weg gestuurd. Somalië liet woensdag weten dat andere landen zo nodig geweld mogen gebruiken tegen de kapers van het schip, de Faina.
Somalische piraten hebben tot op heden dit jaar 62 schepen aangevallen. Van de 26 schepen die daadwerkelijk werden gekaapt zijn er nog twaalf in handen van de piraten.
De Somalische overgangsregering erkende gisteren ondertussen de door Russisch toedoen van Georgië afgescheiden landstreken Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten. De Somalische ambassadeur in Moskou, Mohammed Mahmud Handule, zei gisteren dat zijn land zo snel mogelijk diplomatieke betrekkingen aanknoopt met de twee landen.
Somalië heeft zelf geen centrale regering met gezag van betekenis meer sinds 1991. Het telt ook zeker twee regio’s, Somaliland en Puntland, die feitelijk volkomen afgescheiden zijn van het formele machtscentrum in de hoofdstad Mogadishu.
Daar zetelt wel een overgangsregering die omstreden is. Ze handhaaft zich moeizaam en met behulp van buitenlandse troepen, vooral Ethiopische, in deruïnes van Mogadishu.
De formele afscheiding van Abchazië en Zuid-Ossetië wordt slechts door twee landen erkend, Rusland en Nicaragua. De twee Georgische regio’s erkennen elkaar natuurlijk ook.