„Voeg vitamine D aan voeding toe”
Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, zouden mensen ten minste een kwartier per dag buitenshuis moeten zijn. Verder zou de overheid moeten overwegen om bijvoorbeeld melk en olie te verrijken met vitamine D.
Dat schrijft de Gezondheidsraad in een dinsdag gepresenteerd rapport. Mensen hebben vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten. Extra doseringen in de voeding kunnen ervoor zorgen dat groepen zoals ouderen, allochtonen en bewoners van verpleeghuizen voldoende vitamine binnenkrijgen.Het is al langer bekend dat sommige groepen een tekort aan vitamine D kunnen hebben. Dat speelt bijvoorbeeld bij ouderen en bij mensen met een donkere huid, omdat hun huid minder vitamine D aanmaakt. Gesluierde vrouwen lopen een verhoogd risico omdat hun huid minder zon krijgt. Net als bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen die weinig buiten komen. Ook zwangere vrouwen hebben een grotere kans op een tekort.
Diverse organisaties geven voorlichting over het belang van gezonde voeding ter compensatie van de vitaminetekorten. Margarine, halvarine en bak- en braadboters bevatten toegevoegde vitamine D, dus het is voor risicogroepen belangrijk die te eten. Daarbij is het nodig regelmatig naar buiten te gaan.
De Gezondheidsraad realiseert zich dat niet alle Nederlanders met voorlichtingsprogramma’s bereikt worden. Vandaar de oproep om aan voeding kunstmatig vitamine D toe te voegen.
Volgens sommige wetenschappers gaat het advies van de Gezondheidsraad niet ver genoeg. Zo publiceerde dr. Gert Schuitemaker, apotheker en doctor in de geneeskunde, gisteren een schaduwrapport waarin hij stelt dat de benodigde inname van vitamine D veel te laag wordt ingeschat. Schuitemaker: „In het schaduwrapport kunnen mensen lezen hoe ze zich met deze vitamine écht kunnen beschermen tegen osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs tegen diabetes, reuma, multiple sclerose, depressie en tuberculose.”
Centraal in zijn rapport staat het advies dat veertien gerenommeerde vitamine D-experts uit de VS en Canada in april publiceerden. „Zij bevelen een dagdosis aan van 50 microgram vitamine D. Daarmee kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziekten gaan lijden en eraan sterven.”