Peiling: Obama winnaar tv-debat
Volgens opiniepeilingen gehouden na het eerste presidentiële verkiezingsdebat van afgelopen vrijdag is Democratisch presidentskandidaat Barack Obama daar iets overtuigender uit de bus gekomen dan zijn Republikeinse rivaal John McCain.
Volgens een peiling van The Los Angeles Times en Bloomberg News won Obama met 49 procent tegenover 44 procent voor McCain.Volgens een Galluppeiling voor USA Today vond 52 procent van de kijkers dat Obama „betere oplossingen aandroeg voor de problemen van het land.” Volgens deze peiling kreeg McCain voor zijn oplossingen steun van 35 procent van de kijkers. Deze peilingen bevestigen een trend van de laatste dagen waarin Obama langzaam maar gestaag uitloopt op McCain. Hierbij krijgt Obama vooral meer steun voor zijn economische voorstellen. Dit is belangrijk omdat oplossing van de financieel-economische problemen in de Verenigde Staten momenteel beschouwd wordt als eerste prioriteit voor de kiezers.
Verder daalt het aanvankelijke enthousiasme over McCain’s keuze van Alaska’s gouverneur Sarah Palin als z’n vicepresidentskandidate fors, vooral onder onafhankelijke kiezers en onder conservatieve Republikeinen. Enkele vrouwelijke conservatieve columnisten hebben zelfs al gepleit voor de vervanging van Palin. De gouverneur droeg afgelopen week niet bij aan haar populariteit door enkele blunders in tv-interviews.
De Amerikaanse presidentskandidaten kruisten vrijdagavond de degens over het economische en het buitenlandse beleid in hun eerste verkiezingsdebat, dat plaatshad in de aula van de universiteit van Mississippi in Oxford (Mississippi). Oorspronkelijk zou alleen het buitenlandse beleid worden besproken, maar de financieel-economische crisis houdt Amerika deze dagen te zeer bezig om die tijdens een dergelijk debat te kunnen negeren.
Beide kandidaten waren optimistisch over de kansen dat Washington een oplossing vindt voor de crisis. Een oplossing die miljarden gaat kosten. „Dat heeft consequenties voor de volgende president. Waar gaan jullie -als je in november gekozen wordt- op bezuinigen, omdat er dan gewoon niet voldoende geld meer is voor al jullie mooie plannen?” wilde gespreksleider Jim Lehrer weten. De Republikeinse presidentskandidaat John McCain beloofde een bestedingsbeperking, „behalve voor defensie.” Obama kon niet direct voorbeelden geven, maar zei te verwachten „dat sommige programma’s trager zullen worden uitgevoerd.”
Irak zorgde voor de hardste confrontatie. Een oorlog waaraan Amerika volgens Barack Obama nooit had moeten beginnen. Volgens de Democratische presidentskandidaat had Washington zich moeten concentreren op Afghanistan, waar al-Qaida en de talibanbeweging weer in opmars zijn. „Dat is het centrum van onze strijd tegen het terrorisme en daar moeten wij ons op concentreren en niet op Irak”, aldus Obama.
McCain ontkende dit en benadrukte dat er zonder een Amerikaanse overwinning in Irak geen stabiliteit is te verwachten in het Midden-Oosten.
Meningsverschillen waren er verder nog over Iran en over de vraag of men het regime in Teheran moet isoleren of dat men ermee moet praten. Obama pleit voor het laatste en McCain is daar niet voor. Bovendien bestond er verschil van mening over Rusland, dat zich volgens beide kandidaten in Georgië heeft „misdragen.” Volgens waarnemers domineerde Obama in het eerste deel van het debat dat aan de economie gewijd was, terwijl McCain meer domineerde in het tweede deel waarin het buitenlands beleid aan de orde kwam.
Dit was het eerste van drie debatten tussen de twee presidentskandidaten. De vicepresidentskandidaten debateren slechts eenmaal. Dat debat heeft later deze week plaats.