„Verdachten KLM-toestel wilden naar Pakistan”
De twee terreurverdachten die gisteren in een KLM-toestel op de luchthaven van Keulen-Bonn werden gearresteerd, waren van plan via Amsterdam en Uganda naar Pakistan te reizen. Dat meldt de Berlijnse krant Tagesspiegel op basis van een bron in veiligheidskringen.
De arrestanten zijn waarschijnlijk de 23-jarige Somaliër Abdirazak B. en de 24-jarige in Somalië geboren Duitser Omar D. Politiewoordvoerster Katharina Breuer zei dat de mannen weliswaar een afscheidsbrief achterlieten waarin ze aangaven als martelaars bij een terreuraanslag te willen sterven, maar dat er niet van uitgegaan wordt dat ze van plan waren het KLM-toestel te kapen. De door Tagesspiegel aangehaalde bron zou tevens gezegd hebben dat de mannen zich in Pakistan wilden voegen bij de beweging de Islamitische Jihad Unie (IJU).De twee werden in het vliegtuig „op volkomen onspectaculaire wijze” aangehouden, beklemtoonden de Duitse autoriteiten. Duitsland telt volgens schattingen ongeveer 33.000 radicale islamisten.
Na de arrestatie moesten de overige 46 passagiers het vliegtuig, een Fokker 50, voor korte tijd verlaten. Nadat het hele toestel, inclusief bagageruim, aan een grondig onderzoek was onderworpen, mochten de passagiers weer aan boord. Het vliegtuig kon met een vertraging van een uur en tien minuten alsnog koers zetten richting Amsterdam. Daar landde het toestel zonder verdere problemen.
Volgens de krant Bild werden de verdachten al maanden in de gaten gehouden, omdat zij tot aanslagen in staat werden geacht. Breuer wilde niet prijsgeven hoe de verdenking op de twee was komen te vallen. Ook weigerde ze te zeggen of ze wapens bij zich droegen.
De gearresteerde mannen zijn overigens niet de twee jonge moslims waar de Duitse politie eerder donderdag zei naar op zoek te zijn, liet het Duitse openbaar ministerie weten. Deze mannen van 21 en 23 zouden na een verblijf in een trainingskamp voor terroristen in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied onderweg terug naar Duitsland zijn.
Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat het de terreurdreiging in Duitsland naar aanleiding van de arrestaties en het opsporingsbevel niet hoger inschat. Terroristen blijven Duitsland in het vizier houden, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen worden voorbereid, zei een woordvoerster.
De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Joustra ziet geen aanleiding landelijke veiligheidsmaatregelen aan te scherpen na de arrestatie van twee terrorismeverdachten. De arrestaties werden namelijk verricht in het kader van een reeds langer lopende operatie van de Duitse veiligheidsautoriteiten tegen het tweetal. De twee verdachten hadden geen plannen om een aanslag in Nederland te plegen. „Er was geen dreiging tegen Nederland, de KLM of de vlucht”, zei minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren.
De situatie is ook voor de marechaussee op Schiphol geen aanleiding de beveiliging op te schroeven. De vlucht is normaal afgehandeld, omdat er al in Duitsland was gecontroleerd. De antiterreuractie op het vliegveld van Keulen is volgens Hirsch Ballin in alle rust verlopen. Er was volgens hem geen gevaar voor de passagiers.
Het incident geeft volgens Hirsch Ballin aan dat het internationaal terrorisme actief is en blijft. „Het is niet over, zoals sommigen wellicht leken te denken”, zei hij. De minister vindt het daarom terecht om het algemene dreigingsniveau in Nederland op ”substantieel” te houden.
Dat op één na hoogste niveau betekent concreet dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland zal plaatsvinden en dat Nederland geregeld wordt genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken. Omdat er nu geen sprake was van een specifieke dreiging tegen Nederland, is het niet nodig het dreigingsniveau verder te verhogen of extra veiligheidsmaatregelen te nemen.
Begin deze maand bracht de NCTb nog een dreigingsbeeld terrorisme uit. Daarin stond dat Nederland en Nederlandse belangen een van de voorkeursdoelen van de internationaal opererende terroristische netwerken zijn geworden. Dat is met name het gevolg van de film ”Fitna”, die Tweede Kamerlid Wilders eerder uitbracht, zo bleek uit de analyse.