„Op internet ben ik eerlijker”
De helft van de jongeren zegt eerlijker te zijn bij contacten via internet dan in het gewone leven. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in 31 landen onder jongeren die een ’kamer’ hebben in het Habbohotel.
Juhani Lassila, een van de directeuren van Sulake, het Finse moederbedrijf van Habbo, deelde dit donderdagmorgen mee in Luxemburg. Habbo is naar eigen zeggen de grootste virtuele wereld voor tieners, met in totaal 108 miljoen deelnemers in 32 landen. Bijna twee derde van de jongeren zegt goede vrienden online te hebben die ze nooit in het echt hebben ontmoet. Ook vinden veel tieners (44 procent) het gemakkelijker om dingen te delen met hun onlinevrienden dan met gewone vrienden. De gemiddelde tiener heeft vier tot tien vrienden in het gewone leven, maar meer dan honderd vrienden online.Lassila noemde het ook opvallend dat jongeren liever communiceren via MSN en andere vormen van ”instant messaging” dan in het echt. Drie van de vijf jongeren vinden dit de belangrijkste vorm van communicatie, terwijl 55 procent de voorkeur geeft aan een echte ontmoeting. Op wat grotere afstand volgen communicatie via de telefoon en sms. E-mail staat onder aan het rijtje.
Lassila presenteerde het onderzoek donderdagmorgen op een bijeenkomst van het Safer Internet Forum, een Europees platform voor bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het welzijn van kinderen en jongeren.
In een eerdere presentatie liet Peter Davies, werkzaam voor de Europese Commissie en deskundig op het terrein van sociale netwerken, cijfers zien over het gebruik van sites als Hyves en Facebook. Uit een onderzoek in de Verenigde Staten en Frankrijk bleek dat deze sites snel populair geworden zijn. In 2006 had een op de zes jongeren een profiel, in 2007 is dat toegenomen tot 34 procent. „Het goede nieuws is dat het gebruik van deze netwerken meer dan verdubbeld is, terwijl de problemen ermee relatief minder gestegen zijn. Het slechte nieuws is dat die problemen ook niet afgenomen zijn.” Toch komt pesten via internet nog aanzienlijk minder vaak voor dan pesten op school. Een kwart van de jongeren tussen de 10 en de 17 jaar wordt wel eens gepest op school, 11 procent van de jongeren is geconfronteerd met onlinepesters. Een van de aanwezigen merkte bij deze cijfers op dat het onlinepestgedrag wel boven op het ’gewone’ pesten komt, zodat er feitelijk wel sprake is van een toename.
Uit de cijfers van Davies blijkt ook dat een derde van de jongeren wel eens vervelende, grove of agressieve berichten verspreidt. Een op de twaalf jongeren maakt zich daar zelfs regelmatig schuldig aan. Hij constateerde ook een toename van jongeren die proberen anderen uit te lokken tot seksueel getinte gesprekken: van 4 procent in 2006 naar 7 procent in 2007.