Smulpaap krijgt weinig te bikken
Culinaire smulpapen zijn met nouvelle cuisine eigenlijk jarenlang in het ootje genomen. „Het was inderdaad wel een beetje weinig eten op een veel te groot bord”, geeft de bekendste Franse driesterrenkok Paul Bocuse toe als de grote vertegenwoordiger van deze Franse keukenstijl.
Bocuse is twee dagen in Nederland in verband met de lancering van professionele keukenapparatuur Cuisinart voor de consument. Als meesterkok was hij samen met collega’s als Alain Chapel, Michel Guérard en Raymon Oliver de vertegenwoordiger van nouvelle cuisine. Deze nieuwe keuken werd ook wel denigrerend cuisine minceur, ofwel ”de geringe keuken”, genoemd.„Mensen riepen ook wel „niks op het bord, veel op de rekening” of: „hoe groter het bord, hoe kleiner de gerechtjes”, stelt Bocuse nu. Hij vertelt dat nouvelle cuisine nooit bedoeld was als een nieuwe gedachte over koken. De term is gevallen tijdens een bijeenkomst in de jaren 60 in Orly van twaalf driesterrenkoks uit Frankrijk.
„Het waren de topchefs van de naoorlogse tijd. We waren goede vrienden en stonden daar gezamenlijk te koken met nog een heel oude oven. Henri Gault van de Gault & Millaugids was daar ook bij en die riep ineens: „Dit is het nieuwe koken.” Zo kreeg het een naam, maar het is later eigenlijk verkeerd geïnterpreteerd, want het ging helemaal niet om een nieuwe filosofie”, aldus de sterrenkok.
Dat de gerechten, die onder nouvelle cuisine werden geserveerd, wel erg klein waren moet hij nu erkennen. „Ach, iedereen was ook bezig om slank te zijn.”