Doek valt voor Lindenberg
Het doek is gevallen voor de Rotterdamse boekhandel Lindenberg. Eigenaar H. Treffers uit Krimpen aan den IJssel heeft het pand aan de Kipstraat vrijwel direct na de overname definitief gesloten. Dat heeft hij in een kort persbericht meegedeeld.
Voormalig eigenaar Piet Lindenberg vroeg vorige maand zelf het faillissement van de onderneming aan vanwege financiële moeilijkheden. Investeerder Treffers was vervolgens bereid om de zaak over te nemen en een doorstart mogelijk te maken. Op 21 augustus ging de winkel weer open, nu met Lindenberg als bedrijfsleider en onder de naam Lindenberg Bijbels - Boeken - Muziek.Op 1 september werd Lindenberg de toegang tot het bedrijf echter ontzegd en ging het pand aan de Kipstraat op slot. Volgens Lindenberg was er geen sprake van een conflict en is hij „zonder reden” geschorst. „Treffers is als een blad aan de boom omgedraaid. We waren juist overeengekomen dat het bedrijf een nieuwe start zou maken. Met instemming van Treffers heb ik zelfs advertenties geplaatst om personeel te werven.” De reden voor de schorsing van Lindenberg zou te maken hebben met het huurcontract dat met de eigenaar van het pand aan de Kipstraat is gesloten. Dit contract loopt over twee jaar af en dan moet de boekhandel opnieuw verhuizen. Lindenberg zou verzuimd hebben Treffers hierop te wijzen. Zelf zegt Lindenberg dat hij als werknemer helemaal niet betrokken was bij het afsluiten van het huurcontract. Binnen Rotterdam verhuisde boekhandel Lindenberg in 2004 van de Slaak naar het Oostplein. Na een faillissement in 2005 maakte het bedrijf een doorstart aan de Kipstraat.
Eigenaar H. Treffers weigert, ook na herhaald verzoek, elk commentaar op de gang van zaken. In een eenregelig persbericht geeft hij slechts aan dat het winkelfiliaal aan de Kipstraat „definitief” zal sluiten en dat „de rechtstreekse verkoop van boeken en muziek aan particulieren” wordt gestaakt. Treffers nam na het faillissement boeken, inventaris en schulden van de onderneming over. Hij was bovendien de grootste schuldeiser van Lindenberg. Mogelijk wijst de uitdrukking „rechtstreekse verkoop” erop dat Treffers andere mogelijkheden ziet om boeken en cd’s te verhandelen.
Piet Lindenberg zegt dat hij evenmin volledige openheid van zaken kan geven. Woensdagmiddag heeft hij overleg gehad met zijn juridisch adviseur over de te volgen strategie. „Nu alles naar buiten brengen zou mijn arbeidsovereenkomst in gevaar brengen.” Wel zegt hij het „onethisch” te vinden dat hij van de sluiting van het bedrijf niet vooraf in kennis werd gesteld. „Diezelfde avond kreeg ik per mail te horen dat mijn arbeidscontract zou worden ontbonden.”
Lindenberg heeft geen idee wat Treffers met de onderneming van plan is. Voorafgaand aan het gesprek met zijn adviseur woensdag was hij nog optimistisch over een mogelijk vervolg, zo liet hij op dat moment weten. Daarover zou hij woensdagavond mededelingen doen. Nu verwacht hij niet langer dat de boekhandel zal blijven bestaan. „Treffers heeft geen affiniteit met boeken en muziek. Het is triest dat vijf jaar ploeteren uiteindelijk tot dit debacle heeft geleid.”
Boekhandel Lindenberg werd in 1949 opgericht door de vader van Piet Lindenberg. De onderneming genoot landelijke bekendheid als ruimgesorteerde christelijke boek- en muziekhandel met een interessant antiquariaat.
Mr. R. Slotboom, als curator betrokken bij het faillissement van Lindenberg, zei donderdagmorgen niets over de sluiting van de boekhandel te kunnen zeggen. „Dat is een zaak waarover de nieuwe eigenaar gaat. Ik behartig alleen de belangen van de heer Lindenberg en van de crediteuren.”