NAVO-chef: Akkoord met Russen deugt niet
NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft maandag in een interview de overeenkomst bekritiseerd die de Franse president Nicolas Sarkozy met Moskou is aangegaan.
De Hoop Scheffer zei dat Sarkozy de Russen de ruimte heeft gegeven om militair aanwezig te blijven in twee afvallige regio’s in Georgië, terwijl dat in strijd is met een eerder opgesteld plan van de Franse president. Daarin wordt gerept over terugkeer naar de status-quo van vóór de uitbraak van het militaire conflict. „Als de Russen met zo veel troepen in Zuid-Ossetië blijven, beschouw ik dat niet als een terugkeer naar de status-quo”, aldus De Hoop Scheffer.De NAVO eiste maandag bij monde van De Hoop Scheffer de onmiddellijke terugtrekking van alle Russische troepen die zich nog op Georgisch grondgebied bevinden. Tegelijkertijd wilde De Hoop Scheffer geen verdere toezeggingen doen over toetreding van Georgië tot het bondgenootschap.
Ambassadeurs van alle leden van de NAVO waren maandag in Georgië op bezoek, iets wat al maanden geleden was gepland, maar wat nu in het teken stond van het conflict rond de afvallige provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. De Georgische president Michail Saakasjvili zei dat zijn land vorige maand door Rusland was aangevallen om te voorkomen dat Georgië tot de NAVO zou toetreden.
In april besloot het bondgenootschap dat Georgië nog niet klaar was voor het lidmaatschap, maar dat het land zich uiteindelijk wel bij de NAVO zou kunnen aansluiten. Die beslissing werd gisteren herhaald. In december wordt opnieuw bekeken of Georgië een eerste stap kan zetten op weg naar het lidmaatschap. Zo’n stap zou bestaan uit een kandidaat-lidmaatschap. De Verenigde Staten dringen aan op toetreding van Georgië, maar veel andere NAVO-leden willen eerst duidelijkheid over de status van Zuid-Ossetië en Abchazië.
De Europese Unie besloot maandag 200 waarnemers naar Georgië te sturen om toe te zien op de terugtrekking van Russische troepen. De Franse topdiplomaat Pierre Morel, de speciale EU-gezant voor Georgië, krijgt de leiding over de missie. De ongewapende waarnemers worden in eerste instantie ondergebracht in de voormalige bufferzones rond Zuid-Ossetië en Abchazië. Van de 27 EU-lidstaten hebben er 24 beloofd waarnemers te leveren. Frankrijk stelt zeventig mensen ter beschikking. De EU-ministers besloten dat de waarnemersmissie zo snel mogelijk moet beginnen, in elk geval voor 1 oktober. Rusland heeft beloofd zijn militairen voor 10 oktober uit de bufferzones terug te trekken.
De ministers stemden in met een voorstel van Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner om 500 miljoen euro uit te trekken voor een hulppakket voor Georgië. Het geld moet voor drie jaar toereikend zijn en is speciaal bedoeld voor vluchtelingenhulp, voor het creëren van economische stabiliteit en voor de financiering van nieuwe infrastructuur. Voor de waarnemersmissie, die ten minste een jaar zal duren, is 31 miljoen euro begroot.
Wat het hulppakket betreft, staat de EU voor een dilemma. Uitsluiting van de afgescheiden regio’s zou neerkomen op bevestiging van hun onafhankelijkheid, maar overleg met de separatistische regimes zou neerkomen op feitelijke erkenning. Rusland eist dat iedere hulp aan de enclaves via de plaatselijke machthebbers loopt.