Economie

Gesteggel over EU–lijst voor laag btw–tarief

Het plan voor een lange EU–lijst van producten waarop landen een laag tarief mogen invoeren, ligt lastig bij enkele ministers van Financiën. Vooral Duitsland en in mindere mate Oostenrijk vrezen te veel storende uitzonderingen en groot inkomstenverlies.

ANP
13 September 2008 14:11Gewijzigd op 14 November 2020 06:22

„We willen eerst een principedebat over de gevolgen voor werkgelegenheid en de schatkist", zei de Duitse minister Peer Steinbrück (Financiën) voor informeel EU–beraad zaterdag in Nice. Duitsland vreest onder meer dat kiezers een laag tarief eisen voor restaurants, zoals in Frankrijk en Nederland. Dat scheelt de schatkist zeer veel geld.Minister Wouter Bos is wel voor de lijst. De regering had succesvol aangedrongen dat ook cd–roms met boekinhoud en luisterboeken zijn opgenomen, waarop nu nog het hoge tarief geldt. Maar volgens Bos staan ook dingen op de lijst die Nederland niet klakkeloos zal overnemen.

België pleit voor de lange lijst met producten die goedkoper zouden worden door het lage btw–tarief. De Belgische minister Didier Reynders voorziet veel meer banen in de restaurants. De zuiderburen moeten daar nu het 20 procenttarief heffen.

De EU heeft nu strakke regels voor het systeem van de btw, ook wel omzetbelasting genoemd. Het lage tarief voor dagelijkse benodigdheden moet minstens 5 procent zijn, het hoge tarief 15 procent. De regeling heeft echter historische uitzonderingen voor bepaalde landen die later zijn toegetreden tot de EU. Zo geldt een uitzondering voor kinderkleding in Groot–Brittannië en op luiers in Polen.

De Europese Commissie had in juli voorgesteld dat alle EU–landen het lage tarief vrij mogen gaan toepassen op onder meer luiers, restaurants, woningrenovatie en kledingreparatie. De Nederlandse bouwsector ziet grote kansen in het voorstel om meer woningen energiezuinig te maken. De tuinbouwsector is ontevreden dat snijbloemen ontbreken op de geplande lijst. Als de bloemen in de hele EU in het hoge tarief komen, kost dat 7000 banen in Nederland, berekende het Landbouw Economisch Instituut (LEI) eind juli.

Het voorstel kan pas ingaan als alle 27 EU–landen unaniem instemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer