Buitenland

Russen verlaten westen Georgië

Honderden Russische soldaten hebben zich zaterdag teruggetrokken uit het westen van Georgië. Daarmee heeft Rusland zich gehouden aan de afspraak om voor 15 september zijn posities in en rond de Zwarte–Zeehaven Poti te verlaten, zei het hoofd van de Georgische veiligheidsraad, Aleksandr Lomaia.

13 September 2008 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:22
TSHINKVALI - Russiche tank in Tshinkvali. Russische militairen hebben zaterdag vijr controleposten in het westen van Georgië gesloten. Foto EPA
TSHINKVALI - Russiche tank in Tshinkvali. Russische militairen hebben zaterdag vijr controleposten in het westen van Georgië gesloten. Foto EPA

De afspraak maakt deel uit van een akkoord dat leiders van de Europese Unie vorige week met Rusland sloten. Lomaia benadrukte dat Rusland ook een bestandsovereenkomst dient uit te voeren die het eerder met de EU sloot en die voorziet in een volledige terugtrekking van de Russische troepen tot de posities die zij bezetten voordat het conflict om Zuid–Ossetië losbarstte.De nog altijd heersende spanningen in het gebied werden zaterdag opgevoerd door het bericht dat een Georgische politieagent in de buurt van Abchazië werd gedood door geweervuur dat uit de richting kwam van een post waar Abchazische en Russische soldaten zijn gestationeerd.
Lomaia zei dat ongeveer 1200 Russische soldaten nu nog negentien posten bezetten buiten de twee afvallige Georgische regio’s – twaalf bij Zuid–Ossetië en zeven bij Abchazië. Rusland heeft gezegd dat die uiterlijk 11 oktober worden teruggetrokken, mits op dat moment tweehonderd waarnemers van de Europese Unie in deze bufferzones zijn gestationeerd.

Rusland heeft gezegd dat het 7600 soldaten blijvend wil stationeren binnen Zuid–Ossetië en Abchazië, hetgeen niet strookt met de eerder genoemde bestandsovereenkomst. Rusland is niet van plan de EU–waarnemers toe te laten tot de twee gebieden. Uit uitgelekte vertrouwelijke documenten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) blijkt dat ook waarnemers van de OVSE, die apart van de EU–missie opereren en aan wie wel toegang tot de twee gebieden was beloofd, door de Russische strijdkrachten welbewust worden weggehouden uit Zuid–Ossetië, waar veel huizen van Georgiërs zijn geplunderd en in brand gestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer