In iedere Italiaan schuilt een detective
Italië beschikt over duizenden detectivebureaus. Ze zijn er niet om moord of een diefstal op te lossen, maar om sociale misstanden op te sporen.
Afgemeten aan het aantal uniformen op straat is Italië in de westelijke wereld het land met zo ongeveer het meeste blauw op straat. Bij de gewone politie werken 105.000 mannen en vrouwen, bij de militaire politie zijn 110.000 carabinieri actief en 70.000 agenten van de financiële politie zijn dagelijks in touw. Bij deze drie belangrijkste openbare korpsen zijn zeker 3000 privédetectivebureaus op te tellen.In Milaan zijn bijna 300 bureaus geregistreerd. In Rome iets minder, maar wie de Gouden Gids van de hoofdstad onder het kopje ”privédetective” inkijkt moet maar liefst 43 pagina’s doorbladeren.
Anders dan gedacht worden de Italiaanse detectives nauwelijks ingeschakeld voor zaken als moord of een ernstig vergrijp dat de politie niet heeft kunnen oplossen. De inzet van inspecteurs is vooral een afspiegeling van de sociale misstanden in de samenleving. Traditioneel worden detectivebureaus ingeschakeld om huwelijkstrouw te controleren. Ze beloven video- en fotobewijs van overspelige echtgenoten (dat heet ”nahuwelijkse” dienstverlening). Opdrachtgevers willen sterker staan voor het geval het op een echtscheiding uitloopt en de rechter zich daarover moet uitspreken. Bewijs wordt ook geleverd van hen die in het huwelijksbootje willen stappen (”voorhuwelijks”). Voor als verloofden lijken in de kast hebben.
Het bekendste bureau in Italië is dat van Miriam Tomponzi, die het bureau van haar vader Tom Ponzi heeft voortgezet, de bekendste speurder van Italië. Ze veranderde haar achternaam (plakte papa’s voor- en achternaam achter elkaar) omdat er andere bureaus met de goede naam van haar vader aan de haal gingen. Inderdaad biedt een paar pagina’s verderop in de Gouden Gids een zekere Tony Ponzi zijn diensten aan.
Maar ”echtgenootje controleren” is tegenwoordig minder gevraagd. „Het zijn nu vooral ouders die hun kinderen willen controleren. Ze willen weten welke vrienden ze hebben, waar ze uitgaan en of ze verdovende middelen gebruiken. Dit soort detectivewerk is de laatste jaren met 400 procent toegenomen”, zegt Miriam Ponzi.
Een detective in Rimini vertelt dat ook een andere, nieuwe clientèle bij hem aanklopt. „We hebben gevallen gehad waarbij familieleden ons hebben gevraagd om hun bejaarde vader te volgen, omdat ze bang zijn dat de erfenis in gevaar komt. Zo volgden we eens een bejaarde man en ontdekten we dat hij zijn vermogen aan het vergokken was.”
Sinds de regering heeft aangekondigd werknemers aan te pakken die chronisch afwezig zijn zonder duidelijk motief, hebben werkgevers zich tot detectives gewend. Zij moeten voor bewijslast zorgen van werknemers die de boel flessen.
Het bestaan van al die detectivebureaus zeggen trouwens niet alleen iets over de verborgen wereld van bedrog in alle vormen, maar zeker ook over de behoefte van de gemiddelde Italiaan aan zekerheid. Twee bureaus in Rome alleen al gebruiken de slogan ”twijfel is erger dan zekerheid”.
Maar eigenlijk schuilt in iedere Italiaan een detective. Jaloerse echtgenoten en bezorgde ouders staan er bekend om dat ze stiekem de sms’jes lezen van hun ega of kroost.