Buitenland

Washington haalt hard uit naar Rusland

De regering van president George Bush heeft Rusland er woensdag in harde woorden van beschuldigd excuses te verzinnen om duizenden militairen in Georgië te kunnen houden. Daarmee ondermijnt Rusland het eerder ondertekende staakt-het-vuren, aldus Washington.

Buitenlandredactie
11 September 2008 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:21
KARALETI – Een Russische soldaat neemt de wacht waar bij een controlepost in Karaleti, dicht bij de stad Gori. President Medvedev beloofde begin deze week alle troepen terug te trekken uit Georgië, maar maakte later bekend dat hij ze handhaaft in de omstr
KARALETI – Een Russische soldaat neemt de wacht waar bij een controlepost in Karaleti, dicht bij de stad Gori. President Medvedev beloofde begin deze week alle troepen terug te trekken uit Georgië, maar maakte later bekend dat hij ze handhaaft in de omstr

In ongebruikelijk scherpe bewoordingen eiste het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland zo vlug mogelijk zijn troepen uit de separatistische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië terugtrekt. „Deze figuren proberen op iedere manier onder de afspraken uit te komen die hun eigen president getekend heeft”, aldus woordvoerder Sean McCormack. „Ze moeten uit Georgië weg en ze moeten stoppen met het zoeken naar excuses.”Moskou heeft bepaald dat Rusland 3800 militairen in Abchazië en net zo veel in Zuid-Ossetië wil achterhouden. Verontrustende berichten, vindt Washington. Het betekent niet alleen een breuk met het staakt-het-vuren, maar ook met eerdere overeenkomsten, waarin is bepaald dat Rusland vijftienhonderd militairen in elke regio mag houden.

Hoewel Rusland zijn troepen uit sommige delen van Georgië heeft teruggetrokken, houdt het die wel in de twee afvallige provincies. Daarbij is Moskou overgegaan tot de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke landen. Volgens Moskou moet de troepenaanwezigheid voorkomen dat Georgië de regio’s weer aanvalt.

De Europese Unie maakt intussen haast met het opzetten van een missie van 200 waarnemers voor Georgië. Haast is geboden, zei buitenlandcoördinator Solana, omdat de EU maandag met Rusland heeft afgesproken dat het zijn troepen pas terugtrekt als de waarnemers zijn gestationeerd.

De waarnemers krijgen overigens geen toegang tot de regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. Solana gaf woensdag aan dat de waarnemers volgens de gemaakte afspraken overal in Georgië, inclusief Zuid-Ossetië en Abchazië, hun werk moeten kunnen doen. Ook Sarkozy had maandag in de Georgische hoofdstad Tbilisi gezegd dat de waarnemers de regio’s zouden kunnen betreden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, veegde die verklaring woensdag echter van tafel. Volgens Lavrov staat het vast dat de EU-waarnemers „rondom” Zuid-Ossetië en Abchazië mogen opereren. In de regio’s zelf mogen alleen waarnemers van de Verenigde Naties en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) komen.

Bij een Georgische wachtpost bij de stad Gori werd woensdag een Georgische politieman doodgeschoten. Het schot kwam uit de richting van een Russische controlepost, ongeveer 1 kilometer verderop. Dat heeft het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

In een reportage van televisiezender Rustavi 2 ontkenden de Russen te hebben geschoten. In de reportage werd gesuggereerd dat Zuid-Ossetiërs het fatale schot wel eens zouden kunnen hebben gelost. Georgische soldaten hebben niet teruggeschoten.

Ondertussen weigeren de Russen Georgische onderzoekers toe te laten om uit te zoeken waar het schot vandaan kwam, waardoor de spanningen in het land waarschijnlijk alleen maar zullen toenemen.

Vier NAVO-fregatten voeren woensdag uit de Zwarte Zee waar ze de afgelopen weken ondanks protesten van Rusland geoefend hebben. De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigde de NAVO ervan een troepenmacht op te bouwen in verband met de oorlog tussen Rusland en Georgië.

De vier schepen uit Spanje, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten hebben drie weken geoefend in de Zwarte Zee, volgens de Conventie van Montreux uit 1936 de maximale periode voor schepen met een basis buiten de Zwarte Zee. De vloot bezocht onder meer havens in Roemenië en Bulgarije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer