Stijging van vraag naar ouderenzorg
De vraag naar ouderenzorg is dit jaar met 25 procent gestegen, veel meer dan in voorgaande jaren. Dat heeft staatssecretaris Ross van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt op een zorgconferentie.
Ze wil laten onderzoeken hoe dat komt. Vooral aan thuiszorg is meer behoefte. In 2001 nam de vraag naar thuiszorg en zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen toe met 13 procent en in 2000 was dat nog 8 procent. De stijging is te zien aan de hoeveelheid aanvragen die de Regionale Indicatieorganen (RIO) krijgen.
De RIO’s bepalen of, en zo ja op hoeveel zorg mensen recht hebben. Ondanks de stijging van het aantal indicaties zijn de wachttijden bij de RIO’s niet gestegen. Ross prees het sneller werken van deze instellingen.
Bekend is dat door de vergrijzing de vraag naar ouderenzorg alleen maar zal toenemen. Toch is de stijging volgens Ross opvallend. Ze wil daarom weten in hoeverre dat ligt aan de indicatiestelling. Mogelijk is sprake van een verschuiving in het indicatiegedrag en is bijstelling nodig. Volgens haar woordvoerder moet ook worden voorkomen dat mensen nodeloos in een instelling terechtkomen. Nieuw is dat personen soms meerdere indicaties hebben.
Ook kan sprake zijn van een inhaalslag van mensen die voorheen afzagen van zorg, omdat zij dachten die toch niet te krijgen. Verder is het mogelijk dat de druk op mantelzorgers, naasten die voor zieken zorgen, te groot wordt, waardoor zij afhaken en meer mensen professionele zorg nodig hebben.
Ross denkt dat meer vraag naar zorg ook betekent dat er geld bij moet, maar volgens haar woordvoerder moet er wel sprake zijn van een verantwoorde kostenontwikkeling.