Russische troepen weg na komst EU–waarnemers
Waarnemers van de Europese Unie worden voor volgende maand gestationeerd in de regio’s rond Zuid–Ossetië en Abchazië, waarna de Russische troepen daar worden teruggetrokken. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev maandag na afloop van besprekingen met de Franse president Nicolas Sarkozy op een persconferentie in Moskou gezegd.
Medvedev zei ook dat op 15 oktober in Genève internationaal overleg over het conflict in Georgië zal beginnen. Hij hield vol dat Rusland zich houdt aan de voorwaarden van de bestandsovereenkomst die het vorige maand na de vijfdaagse oorlog in Georgië met Sarkozy overeenkwam. De Russische troepen zullen zich de komende zeven dagen ook terugtrekken uit de Georgische Zwarte–Zeehaven Poti en omgeving, maar dan moet Georgië wel zwart op wit beloven geen geweld te gebruiken tegen Abchazië, zei Medvedev.De Russische president stelde dat de Georgische leider Michail Saakasjvili voor zijn ’idiote actie’ tegen Zuid–Ossetië het groene licht had gekregen van de Verenigde Staten, ’hetzij rechtstreeks, hetzij met stilzwijgende goedkeuring’. ‘Mensen stierven en nu moet heel Georgië daarvoor betalen’, zei Medvedev, die de VS ook beschuldigde van herbewapening van het Georgische leger, dat zware materiële verliezen leed.
Sarkozy noemde het akkoord ’het maximaal haalbare’. Hij wees er op dat de wereld heel wat stabieler zou zijn als alle conflicten ’op deze manier op weg naar een oplossing’ konden worden gebracht.
Zowel Zuid–Ossetië als Abchazië is de facto onafhankelijk sinds beide enclaves zich in de vroege jaren negentig afscheidden van Georgië. Rusland ging na het gewapende conflict over tot erkenning van die onafhankelijkheid en riep daarmee een golf van internationale kritiek over zich heen. Sarkozy erkende dat de onafhankelijkheidsverklaring een moeilijk punt in het onderhoud was geweest. Hij wees er op dat het volkenrecht de Russen niet steunt in hun ’eenzijdige’ stap. ‘Er zijn internationale regels die moeten worden gerespecteerd’, aldus Sarkozy.
Medvedev zei evenwel dat voor Rusland de kwestie een gepasseerd station is. ‘Ons besluit is onherroepelijk: er zijn twee nieuwe staten ontstaan’, aldus de president. ‘Dat is een realiteit waarmee al onze partners, inclusief die in de EU, zullen moeten leren leven.’
De Franse president zei dat de besprekingen, die minstens vier uur duurden, niet makkelijk waren. Hij noemde het resultaat betekenisvol, met name de stationering van EU–waarnemers en het tijdschema. ‘De terugtrekking van Russische troepen, oké. (…) De stationering van Europese waarnemers, geaccepteerd.’
Ook over zijn andere twee punten, het vluchtelingenvraagstuk en een internationale discussie over de problemen van de Zuid–Kaukasus, zei Sarkozy tevreden te zijn.
Medvedev concludeerde dat nu de EU aan zet is. ‘Wij willen zowel een partnerschap als vrede, en bijna niemand is uit op een confrontatie tussen Europa en Rusland. Wij beogen geen enkele soort verslechtering van de betrekkingen.’ Sarkozy beaamde dit: ‘De wereld zal niet opnieuw belanden in een koude oorlog die niemand nodig heeft.’
Sarkozy zou nog maandag doorvliegen naar Georgië voor een ontmoeting met Saakasjvili en de presentatie van de herziene bestandsovereenkomst. Aleksandr Lomaia, de voorzitter van de Georgische Veiligheidsraad, zei ’bemoedigende elementen’ te zien. Hij noemde het ’zeer belangrijk’ dat Sarkozy Rusland ervan had overtuigd in te stemmen met een concreet tijdschema voor ’de terugtrekking van alle strijdkrachten uit geheel Georgië’.