Toenadering tussen Armenië en Turkije
Armenië en Turkije willen een einde maken aan de onderlinge vijandschap en werken aan betere verhoudingen.
Dat hebben de Armeense president Serge Sarkissian en zijn Turkse ambtgenoot Abdullah Gül zaterdag laten weten na afloop van een ontmoeting in de Armeense hoofdstad Jerevan.Sarkissian benadrukte dat er nu de „politieke wil” is om problemen uit het verleden op te lossen. Gül zei eerder al te hopen dat zijn bezoek „bijdraagt aan regionale vriendschap en vrede.”
Gül arriveerde zaterdag in Jerevan voor het historisch bezoek. Het is de eerste keer dat een Turks staatshoofd in Armenië is sinds dat land in 1991 onafhankelijk werd. Armenië en Turkije hebben geen diplomatieke betrekkingen en de grens tussen beide landen is door Turkije gesloten.
Een voetbalwedstrijd tussen Armenië en Turkije was de directe aanleiding voor een eerste toenadering. Gül heeft Sarkissian zaterdag direct uitgenodigd voor een tegenbezoek als Armenië in Turkije speelt.
Langs de route van het vliegveld naar Jerevan waar Gül zaterdag langsreed stonden honderden boze demonstranten die niets moeten hebben van zijn komst. ”Erken de genocide” en ”Open de grenzen zonder voorwaarden”, stond op spandoeken te lezen.
De twee landen zijn diep verdeeld over wat er zich heeft afgespeeld in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Armeniërs werden vanaf april 1915 op grote schaal uitgemoord, iets wat tegenwoordig volkerenmoord wordt genoemd. Armenië ijvert voor internationale erkenning hiervan.
De voornaamste erfgenaam van het Ottomaanse Rijk, de in de jaren twintig gevestigde republiek Turkije, bestrijdt dit. Turkije ontkent niet dat destijds talrijke Armeniërs zijn vermoord of bezweken, maar bestrijdt fel dat er juridisch gezien sprake was van volkerenmoord.
Turkije beklemtoont dat ook talrijke Turken en andere niet-Armeniërs een geweldadige dood vonden bij de ondergang van het Ottomaanse Rijk. De laatste keer dat een Armeense en een Turkse president elkaar spraken (repectievelijk Robert Kocharian en Suleiman Demirel), was in 1998 in de marge van een internationale conferentie. Ze kregen slaande ruzie over deze kwestie.