Bewoners terug naar New Orleans
Tal van geëvacueerde bewoners van New Orleans keerden dinsdag terug, maar werden in een wijde cirkel rond de stad tegengehouden.
„Het grootste deel van de stad zit nog zonder elektriciteit en de medische diensten draaien nog niet op volle toeren. Morgen zijn wij zover en dan kan iedereen terug naar huis”, aldus burgemeester Ray Nagin. Hetgeen hem niet in dank werd afgenomen door een aantal medeburgers, onder wie hovenier Dominique Jones en zijn vrouw Kim, die 35 kilometer van hun huis werden tegengehouden. „Oké, er is geen elektriciteit, maar wij hebben thuis kaarsen en water in flessen plus genoeg ingeblikt voedsel om het enkele dagen uit te houden. Dat is altijd beter dan hier in de gloeiende hitte te moeten wachten op een parkeerplaats”, aldus Jones. Een commentaar dat op tal van andere plaatsen werd herhaald.Burgemeester Nagin kreeg echter steun van gouverneur Bobby Jindal van Louisiana. „Mensen, geef ons nou even de tijd om de schade op te nemen en eventueel de noodzakelijkste reparaties uit te voeren. Als wij iedereen laten terugkeren en er gebeuren ongelukken, dan krijgen wij ook een stroom van verwijten over ons heen”, aldus Jindal. Was de evacuatie van 2 miljoen mensen eigenlijk overbodig, nu Gustav achteraf bleek mee te vallen? „Beslist niet. Voor hetzelfde geld hadden we een herhaling van Katrina kunnen hebben. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar je kunt met dit soort monsterstormen niet voorzichtig genoeg zijn”, meende de gouverneur.
Gustav spaarde New Orleans, maar ondanks het betrekkelijk milde karakter van deze orkaan -zeker in vergelijking met Katrina drie jaar geleden- bleek dat het beschermingssysteem van de stad bij lange na nog niet voldoende gemoderniseerd is. „Het scheelde weinig of de waterkeringen langs het zogeheten industriële kanaal dwars door de stad hadden het begeven. Dat had tot grote overstromingen kunnen leiden”, aldus woordvoerder Tim Kurgan van de genie, die de modernisering van het waterkeringssysteem van New Orleans uitvoert.