Buitenland

Eurofractie CU/SGP wisselt niet van partner

De eurofractie van ChristenUnie/SGP zal in de resterende periode tot aan de Europese verkiezingen van 2004 geen samenwerking zoeken met de groepering van de christen-democraten. Zij heeft dinsdag een persbericht verspreid waarin zij dit meedeelt.

Van onze buitenlandredactie
5 December 2001 11:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Tijdens een congres in Rotterdam van twee weken geleden bracht R. Kuiper, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, de mogelijkheid ter sprake om in de toekomst in het Europees Parlement (EP) „een flank van bijbelgetrouwe christenen" te vormen binnen de Europese Volkspartij (EVP), waarin de christen-democraten zijn verenigd. De driemansdelegatie stelt nu vast dat dit voorlopig in ieder geval zeker niet aan de orde is.

Momenteel maken de afgevaardigden van de protestantse partijen deel uit van wat heet Europa van Democratieën in Diversiteit (EDD). Binnen dat verband trekken zij op met een aantal Fransen, Denen en Britten. Die relatie is in 1999 min of meer uit nood geboren om te kunnen profiteren van bepaalde faciliteiten in het EP. Voorzitter Blokland van de fractie noemt het „een gelegenheids- en verlegenheidscoalitie." Bij debatten en stemmingen heeft wel elk van de participanten de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen.

De europarlementariërs van ChristenUnie en SGP laten weten dat zij, halverwege de rit tussen de twee opeenvolgende verkiezingen, hun deelname aan de EDD hebben geëvalueerd. Het resultaat van dat beraad is het besluit om vooralsnog binnen die groep te blijven opereren. „Er heeft geen beleidswijziging plaatsgevonden", zegt Blokland in een toelichting. „We piekeren er niet over om over te stappen naar de EVP, vooral niet omdat die politieke stroming nadrukkelijk voorstander is van een federaal Europa."

De fractie spreekt zich niet uit over de koers op dit punt na de verkiezingen van 2004. Dat zou ook niet kunnen, omdat uiteraard eerst afgewacht dient te worden of de betrokken partijen dan weer en, zo ja, door wie in het EP vertegenwoordigd zijn. Speculaties over hoe het zal gaan in de wat verdere toekomst zijn daarom voor persoonlijke rekening.

Geestverwanten
Blokland valt Kuiper bij in diens pleidooi om te kijken of op langere termijn wellicht samenwerking, in welke vorm dan ook, haalbaar is met geestverwanten uit de dan toegetreden nieuwe lidstaten uit Midden- en Oost-Europa. Hij kan zich voorstellen dat die politici zich aansluiten bij de christen-democraten en dat de leden van ChristenUnie/SGP hen dan volgen om in het Parlement samen als een afzonderlijke pijler binnen de EVP te functioneren. „Maar dat is slechts een van de opties, naast een heleboel andere. We zullen dat dan moeten afwegen", aldus Blokland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer