Nieuwe aanpak jaarwisseling Dirksland
SGP-burgemeester Stoop van Dirksland overweegt bij de komende jaarwisseling cameratoezicht in te stellen in zijn gemeente om ongeregeldheden te voorkomen.
„Het gaat er vooral om dat de bevolking zich ervan bewust wordt dat het zo niet langer kan”, aldus Stoop dinsdagavond op een door de gemeenteraad van Dirksland belegde themabijeenkomst waarvoor burgers en organisaties waren uitgenodigd. Hij doelde met zijn woorden op de afgelopen jaarwisseling, waarbij vernielingen werden gepleegd en waarbij brandweerlieden werden belaagd door relschoppers. Hij riep de bevolking ertoe op kenbaar te maken dat zij dingen niet langer accepteert.Stoop noemde de jaarwisseling in zijn gemeente „een turbulent gebeuren.” De burgemeester is zeer teleurgesteld dat het elk jaar weer fout gaat. Hij zegt het buiten iedere proportie te vinden dat er op heel het eiland Flakkee honderd agenten nodig zijn om de jaarwisseling een beetje in goede banen te leiden.
„Kennelijk is er onder een bepaald deel van de eilandbewoners een behoefte om één keer per jaar eens helemaal los te gaan. Bij de laatste jaarwisseling hadden we in Dirksland en Melissant een evenement georganiseerd. Daar bleek de jeugd echter geen behoefte aan te hebben. In Herkingen hebben we de ruimte gegeven om vuur te stoken. Die was er ook in Dirksland, maar daar werd eigenhandig een andere plek voor gekozen.”
Volgens Stoop is de aanpak die de gemeente heeft gekozen de goede. Wel wil hij de contacten met de probleemjeugd versterken. Bij de jaarwisseling behoorde ook het christelijk deel van de dorpsgemeenschap tot de relschoppers, zo bleek. Daarom wil de burgemeester ook de kerkelijke vertegenwoordigers uit de dorpskernen Dirksland, Melissant en Herkingen in de communicatie met de jeugd betrekken.
Dr. Edward van der Torre, criminoloog en onderzoeker bij het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en de Politieacademie, liet gisteravond resultaten zien van door hem verricht onderzoek naar problemen bij jaarwisselingen in het land. Een van zijn conclusies is dat problemen in kleinere gemeenten moeilijker zijn aan te pakken. Ook blijkt uit zijn onderzoek dat er in gemeenten die hij rekent tot de biblebelt van vier keer zo veel incidenten sprake is als in andere gemeenten.
Landelijk is er tijdens de jaarwisseling sprake van een factor negen keer meer brandstichtingen, vier keer meer overlast en vernielingen en twee keer meer geweldpleging. Volgens Van der Torre kan de overheid niet alleen de problematiek rond de jaarwisseling oplossen. „Burgers en maatschappelijke partijen moeten het zelf oplossen, maar dan met hulp van de overheid. De overheid dient wel prioriteiten te stellen door de openbare en publieke veiligheid te waarborgen en gelegenheidsbeperkende maatregelen te nemen”, aldus de onderzoeker.