Binnenland

Staat kan schade inbraak niet op Duyvendak verhalen

Het ex–Tweede Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) hoeft financieel niet op te draaien voor de schade van een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. De Staat kan de schade niet op Duyvendak verhalen, omdat het misdrijf inmiddels is verjaard.

ANP
2 September 2008 13:42Gewijzigd op 14 November 2020 06:18

Niet alleen de mogelijkheden voor een strafrechtelijk schadeverhaal zijn komen te vervallen; ook voor een civiele claim is de verjaringstermijn verstreken. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie dinsdag laten weten in antwoord op vragen van de PVV–fractie.De mogelijkheden voor een civiele schadeclaim vervallen bij dit soort zaken na twintig jaar. De verjaringstermijn voor een strafrechtelijke aanpak bedraagt twaalf jaar.

Duyvendak maakte vorige maand bekend dat hij opstapt als Tweede Kamerlid, nadat hij in opspraak was geraakt door zijn actieverleden. De volksvertegenwoordiger zette zijn eigen ondergang in met de onthulling dat hij in 1985 betrokken is geweest bij een inbraak in het departement van Economische Zaken. Bij de inbraak werden plannen voor kernenergie buitgemaakt. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag officieel afscheid genomen van Duyvendak.

Het kabinet ziet in het voorval met Duyvendak geen aanleiding om de regels voor het Kamerlidmaatschap aan te scherpen. Politieke partijen moeten eerst en vooral zelf de integriteit van hun kandidaat-Kamerleden beoordelen. Ze kunnen daartoe een verklaring van goed gedrag aanvragen. In bijzondere gevallen kunnen partijen ook de inlichtingendienst AIVD onderzoek laten doen. Zo’n onderzoek moet worden aangevraagd via de minister van Binnenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer