CU-raadslid hekelt dankdagbeleid Leeuwarden
Raadslid A. Stoker van de ChristenUnie in Leeuwarden voelt zich gekwetst omdat de commissievergadering woensdagavond toch doorgaat, ondanks de toezegging dat ze verzet zou worden. Stoker is vooral boos op de PvdA, die dankdag onzin zou hebben genoemd.
Geruime tijd geleden was de toezegging al gedaan dat op bid- en dankdag niet zou worden vergaderd. Maar in oktober bleek tijdens een vergadering van het presidium plotseling dat de vergadering toch doorging. Stoker: „Ik kreeg te horen dat er per ongeluk twee commissievergaderingen waren gepland. De ene was inmiddels verzet, maar voor de andere kon dat niet, omdat alle stukken al waren verstuurd.”
Bij dat „per ongeluk” zet Stoker vraagtekens. „Het is beslist niet de eerste keer dat het „per ongeluk” misgaat. Bovendien weet ik zeker dat mij bij het maken van de jaarplanning per e-mail gevraagd is, wanneer het ook alweer dankdag was. Dan reken je er toch op dat er rekening mee wordt gehouden? Niet dus!”
Op het moment dat Stoker zich verzette tegen de planning van de vergaderingen kreeg hij alleen van het CDA steun. De PvdA was het absoluut niet met hem eens. De manier waarop ze hun mening verwoordden, schokte Stoker. „Ik hoorde de afgevaardigde van de PvdA tegen die van PAL/GroenLinks zeggen: Wat een onzin, zo’n dankdag.” Tijdens de stemming bleken uiteindelijk alleen ChristenUnie, CDA en Nieuwe Leeuwarder Partij te vinden dat de afspraak moest worden nagekomen.
Fractievoorzitster A. J. Dikken van de PvdA ontkent niet dat de opmerking over de „onzinnige dankdag” kan zijn gemaakt. „Maar dat was dan een terloopse opmerking. Het is in elk geval niet formeel gezegd. En iedereen heeft het recht zijn mening te geven. Je bent namelijk niet de hele tijd politicus.”
De PvdA’er erkent dat er een afspraak lag om op dankdag geen vergadering te houden. „Dat is ertussendoor geschoten. De ene commissievergadering kon worden verschoven, maar de andere niet, omdat daar al diverse mensen voor waren uitgenodigd.”
Dikken vindt dat de raad niet met iedereen rekening kan houden bij het plannen van vergaderingen. „Op christelijke feestdagen wordt er sowieso niet vergaderd. Maar diverse kerken en organisaties hebben ook nog hun eigen dagen. Zo was 1 mei vroeger voor veel mensen ook een belangrijke dag. We moeten dus erg veel opvattingen bij onze overweging betrekken.”
In diverse andere plaatsen speelt de kwestie over het vergaderen op bid- en dankdagen ook. In Apeldoorn hadden er tot enkele jaren geleden vergaderingen op die dagen plaats. Tegenwoordig niet meer. SGP-fractievoorzitter H. van den Berge: „De SGP heeft het destijds aangekaart. Tegenwoordig wordt op de agenda aangegeven wanneer het bid- of dankdag is. Op die dagen wordt er standaard niet vergaderd.”
Die opstelling is opmerkelijk, temeer omdat christelijke partijen in de Apeldoornse raad veruit in de minderheid zijn. Van de 39 zetels heeft het CDA er acht en hebben ChristenUnie en SGP er ieder twee.
De Middelburgse raad houdt eveneens rekening met bid- en dankdagen. Volgens SGP’er C. Dekker moet dat wel in het presidium worden gemeld. „Jaren geleden had onder meer de VVD bezwaren, maar tegenwoordig hebben we met niemand problemen. We vergaderen dit jaar dus niet op 27 november, de Zeeuwse dankdag.”
Volgens Dekker rekent de raad bij de planning van vergaderingen met meer dan alleen christelijke feestdagen. „We vergaderen bijvoorbeeld ook niet tijdens verkiezingen.”
In de gemeente Dordrecht houdt men al een kwarteeuw geen rekening met dankdag. Fractievoorzitter H. Mostert van SGP/ChristenUnie: „Ik zit al 22 jaar in de raad, maar al die tijd zijn vergaderingen op dankdag en biddag gewoon doorgegaan. We hebben als fractie natuurlijk wel eens aangegeven dat we dat liever anders willen, maar met die wens wordt geen rekening gehouden. Het wordt ter kennisgeving aangenomen. Niet dat men geen respect voor onze mening heeft, maar ze weegt gewoon niet zwaar genoeg.”
De onverschilligheid tegenover christelijke feestdagen is vooral gelegen in het feit dat men niet eens weet wat ze inhouden, denkt Mostert. „Ik heb wel eens uitgelegd wat wij met dankdag vieren. Ik zag aan het gezicht van de raadsleden dat het nieuw voor ze was. Het leeft gewoon niet. Ook op straat niet. Uit niets blijkt dat het woensdag een bijzondere dag is.”
Tegen zijn fractiegenoten zegt de voorzitter elk jaar dat ze de eredienst voorrang moeten geven boven een raads- of commissievergadering. Mostert: „Als er iets op de agenda staat dat voor ons echt belangrijk is, dan ga ik zelf. In mijn kerkelijke gemeente zijn de diensten zo gepland, dat ik én naar de kerk én naar de vergadering kan gaan.”
In de Dordtse raad zitten ook enkele personen met een islamitische levensovertuiging. Zij hebben echter nog nooit aangegeven dat ze liever geen vergaderingen hebben op een van hun feestdagen. Als ze dat wel doen, dan zal ook daar geen rekening mee worden gehouden, verwacht Mostert.