Rusland dreigt EU met sancties
Rusland sluit niet uit dat het sancties instelt tegen de Europese Unie als Europa strafmaatregelen tegen het land neemt. Vandaag bespreken regeringsleiders van de EU-lidstaten in Brussel of en welke maatregelen zij nemen naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Georgië.
Zondag gaf de Russische president Dmitri Medvedev een schot voor de boeg in een interview met drie grote Russische televisiezenders. „We zijn geen voorstander van sancties en zien dit als een laatste uitweg”, zei Medvedev. „Maar als het nodig is, kunnen wij ook maatregelen nemen.”De speciaal ingelaste Europese top in Brussel is vooral bedoeld om een eensgezinde houding te krijgen ten opzichte van Rusland, dat gezien wordt als de voornaamste boosdoener in het conflict. Makkelijk zal dat niet worden, want de vroegere Oostbloklanden en Zweden willen een hardere opstelling dan de West-Europese lidstaten. Die westerse lidstaten onder aanvoering van Frankrijk, Duitsland en Italië houden rekening met het feit dat Rusland 40 procent van het in de EU gebruikte gas levert en een derde van de ruwe olie. De landen vrezen dat sancties de economische betrekkingen met Rusland in gevaar brengen.
Die landen vinden wel dat er geen sprake kan zijn van ”business as usual”, maar deinzen terug voor echte sancties en willen vooral de dialoog met Moskou openhouden. Deze houding zal er naar verwachting toe leiden dat het Russische optreden in de kwestie wel wordt veroordeeld, maar dat er geen straffen volgen.
De Russische president Dmitri Medvedev zegde voor de Russische televisie ook economische, humanitaire en militaire steun toe aan de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. Binnenkort worden overeenkomsten getekend waarin de hulp verder wordt uitgewerkt.
De toezegging van Russische hulp lijkt aan te geven dat Rusland geen enkele intentie heeft om, in reactie op westerse kritiek, de erkenning van de twee regio’s terug te nemen. De beslissing van Medvedev donderdag om de twee regio’s als onafhankelijke landen te erkennen, leidde tot scherpe kritiek in het Westen, waar de korte oorlog tussen Rusland en Georgië sterk veroordeeld werd.
Via een interview met het bekende Duitse weekblad Der Spiegel uitte de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zondag stevige kritiek op de rol van de Verenigde Staten in het conflict tussen Georgië en Rusland. Ze zei dat zij meteen naar Rusland zou zijn gegaan om te praten.
„Ik zou in duidelijke taal tegen de Russen gezegd hebben dat dit gedrag onacceptabel is. Tegelijkertijd zou ik ze hebben gerustgesteld door te zeggen dat er geen dreiging bestaat aan de Russische grens”, aldus Albright, minister onder president Clinton. Ze verweet Condoleezza Rice, de huidige minister, niet te zijn gegaan.
Albright stelt dat de westerse internationale gemeenschap gedecideerd moet reageren. „Als de Russische premier Vladimir Poetin zich niet bedenkt, moeten we een manier vinden om het land te isoleren”, aldus Albright. Mede daarom zou de NAVO door moeten gaan met het proces Georgië toe te laten als lid.
Albright hekelde in het interview ook het Russische argument om de onafhankelijkheid van de twee afvallige Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië te erkennen. Volgens Moskou is de situatie hetzelfde als bij de Kosovaarse onafhankelijkheid van Servië.
„De Servische president Slobodan Milosevic en zijn volgelingen gaven opdracht tot etnische zuiveringen in Servië en Kosovo. Wat Milosevic heeft gedaan is simpelweg niet te vergelijken met wat de Georgiërs gedaan hebben om hun land bij elkaar te houden”, vindt Albright, die op het pluche zat ten tijde van de oorlog in de Balkan.
Russische troepen vielen op 8 augustus Georgië binnen om een aanval op inwoners van Zuid-Ossetië tegen te gaan. Vorige week erkende Rusland Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke landen, tot irritatie van de VS en de Europese Unie.