Buitenland

Poetin: VS achter oorlog in Georgië

De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigt Washington ervan achter het conflict in Georgië te zitten. De ex-president zei dat donderdag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN in het Russische Sotsji aan de Zwarte Zee, aldus CNN in een verklaring.

Buitenlandredactie
29 August 2008 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 06:17
De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigt Washington ervan achter het conflict in Georgië te zitten. Foto EPA
De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigt Washington ervan achter het conflict in Georgië te zitten. Foto EPA

Volgens Poetin valt Rusland niets te verwijten. De Verenigde Staten zouden het conflict hebben georganiseerd en geleid. De premier wees op de aanwezigheid van Amerikanen in de regio tijdens de vijandelijkheden. Zij zouden daar orders van hun meerderen hebben opgevolgd, aldus de premier.Woordvoerder Dana Perino van het Witte Huis zei in een reactie dat de beweringen van Poetin overduidelijk onjuist zijn. Volgens Perino krijgt de Russische regeringsleider zeer slecht advies van zijn defensiefunctionarissen.

De Europese Unie sluit sancties tegen Rusland niet uit na de Russische militaire operatie in Georgië en de erkenning van de onafhankelijkheid van de afvallige regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Minister Bernard Kouchner (Buitenlandse Zaken) van huidig EU-voorzitter Frankrijk zei dat donderdag in Parijs.

Hij nuanceerde zijn uitspraak door te zeggen dat de EU „absoluut geen slechte betrekkingen met de regering in Moskou wil.” De verschillen van mening moeten door praten en onderhandelen worden opgelost, aldus Kouchner. De EU-leiders praten maandag in Brussel over Georgië. Tijdens de vorige week ingelaste top wordt mogelijk duidelijk of Rusland sancties krijgt opgelegd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, liet in een reactie duidelijk zijn ongenoegen blijken. Hij zei dat het idee van sancties het gevolg moet zijn van een zieke fantasie. „Ik denk dat het een demonstratie is van complete verwarring.”

Rusland kreeg donderdag ook een andere tegenvaller te verwerken. Tijdens een top in Tadzjikistan bleek dat vier Centraal-Aziatische republieken en China zich niet expliciet willen scharen achter het militaire ingrijpen in Georgië.

De Russische president Dmitri Medvedev had gehoopt op een duidelijke steunbetuiging van zijn bondgenoten. De Russische erkenning van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië kreeg evenmin bijval.

In de slotverklaring roept de Shanghai Cooperation Organisation op tot verzoening en meer overleg, waardoor een vreedzame oplossing van de problemen mogelijk wordt. In de organisatie werken Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, China en Rusland sinds 2001 samen om weerwerk te bieden aan de NAVO-aanwezigheid in de regio.

Een andere bondgenoot, Wit-Rusland, steunt Rusland wel bij de erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië. De autoritair regerende president Aleksandr Loekasjenko schrijft dat in een brief aan Medvedev, meldde de persdienst van Loekasjenko donderdag.

Rusland heeft donderdag met succes een intercontinentale ballistische raket getest, waarmee het mogelijk is antiraketsystemen te neutraliseren. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld op gezag van het leger en het ministerie van Defensie.

De gelanceerde Topol RS-12M heeft een draagwijdte van 10.000 kilometer en werd gelanceerd vanaf het ruimtevaartcentrum in Plesetsk in het noordwesten. Een woordvoerder van het leger zei dat het projectiel door aanpassingen minder goed te traceren is voor antiraketsystemen. Het traject dat de Topol RS-12M volgt is minder voorspelbaar geworden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en haar Poolse ambtgenoot, Radoslaw Sikorski, ondertekenden vorige week een verdrag over de plaatsing van delen van een omstreden raketschild in Polen. Het Amerikaanse systeem moet het Westen beschermen tegen raketaanvallen van ”schurkenstaten”.

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Eka Tkesjelasjvili, zei donderdag dat de etnische zuiveringen in de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië zijn afgerond, maar in de gebieden eromheen gaan zij gewoon door. Nu alle Georgiërs uit Zuid-Ossetië en Abchazië zijn verdreven, zijn de Russen begonnen aan de omliggende gebieden, zegt ze.

Russische soldaten, bijgestaan door paramilitaire eenheden bestaand uit Osseten, Kozakken en Tsjetsjenen, verwijderden Georgische burgers in de regio’s uit hun huizen, waar zij voorheen samenleefden met hun Zuid-Ossetische buren, zei de minister tijdens een bezoek aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). „Hun huizen zijn vernield, hun eigendommen geplunderd, hun akkers en bossen verbrand.”

Nu zijn de Russen ook aan de gebieden om de twee regio’s heen begonnen. Vooral in het gebied tussen Zuid-Ossetië en de Georgische stad Gori worden Georgiërs verdreven, aldus de minister. Op die manier wordt volgens de minister een bufferzone gecreëerd, een leeg stuk land dat moeilijk weer te bevolken is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer