Thaise betogers blijven tot premier aftreedt
Demonstranten die het kantoor van de Thaise premier bezet houden hebben donderdag een gerechtelijk bevel om een eind aan de actie te maken, naast zich neer gelegd. Ze zeiden dat ze in hun recht staan en zullen blijven tot premier Samak Sundaravej aftreedt.
De bezettingsactie wordt georganiseerd door de Volksliga voor Democratie (PAD), een conservatieve protestgroep die zich vereenzelvigt met de monarchie en het leger. Bij de omheining rond het kantoorcomplex van de premier vertoonden zich nu en dan tientallen PAD-leden die gevechtskleding droegen en gewapend waren met golfclubs, knuppels en bamboestokken. De actievoerders hebben de meeste toegangswegen tot het terrein afgesloten en barricades van autobanden opgericht met oog op een mogelijke politiebestorming. Donderdag bevonden zich binnen de omheining zo’n vijfduizend actievoerders, en daarbuiten nog eens zo’n aantal.Chamlong Srimuang, een van de kopstukken van de PAD, zei dat de groep niets verkeerds doet. ‘We protesteren omdat de regering teveel fouten heeft gemaakt en niet bevoegd is om het land te leiden’, zei hij.
Volgens de PAD is premier Samak een stroman van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 bij een staatsgreep werd afgezet en naar Engeland vluchtte. Thaksins vertrek was het resultaat van maandenlang demonstreren door de PAD, waarmee de groep het leger zover kreeg een staatsgreep te plegen. Samak beschuldigt haar ervan dat scenario te willen herhalen.
Het gerechtelijk bevel om de bezetting te beëindigen werd woensdagavond uitgevaardigd door het Civiele Hof van Bangkok. Het hof gelastte ook de arrestatie van negen leiders van de PAD. Zij worden beschuldigd van oproer, samenzwering, illegale samenscholing en het negeren van bevelen om zich te verspreiden. Oproer kan worden bestraft met levenslang of zelfs de doodstraf, al is die in Thailand in geen dertig jaar meer uitgesproken. Samak en de politie hebben gezegd geen geweld tegen de betogers te willen gebruiken en te hopen dat zij uit zichzelf weggaan. De premier besloot een ceremonie voor de koninklijke familie die zaterdag in het complex zou plaatsvinden naar elders te verplaatsen. Maar de politie zei dat er niets anders opzit dan geweld te gebruiken als de bezetters blijven weigeren te vertrekken.
PAD-leiders zeiden dat zij tegen de gerechtelijke uitspraak in beroep zullen gaan. Chamlong zei dat hij en de anderen zich desnoods zullen laten arresteren. De rest van de actievoerders drukte hij op het hart hen in dat geval niet naar het huis van bewaring te volgen, maar in het regeringscomplex te bijven. ‘Als je het regeringscomplex verlaat betekent het dat we verloren hebben’, zei hij. Chamlong, een invloedrijke voormalige politicus en legerofficier, en mediamagnaat Sondhi Limthongkul zijn de bekendste leiders van de rechtse protestorganisatie.