Thaise rechtbank eist vertrek betogers
Een Thaise rechtbank heeft woensdag tienduizenden demonstranten bevolen hun betoging af te blazen en overheidsgebouwen in de hoofdstad Bangkok te verlaten. Ongeveer 30.000 mensen bezetten sinds dinsdag drie ministeries, het kantoor van de premier en het gebouw van de staatszender.
Met de bezetting hopen de demonstranten te bereiken dat het leger een staatsgreep pleegt, net zoals dat gebeurde in 2006, toen het leger na een dagenlang volksprotest premier Thaksin Shinawatra verdreef.Bij de daaropvolgende verkiezingen werd Samak Sundaravej gekozen tot nieuwe premier. De betoging, het initiatief van de Volksalliantie voor Democratie (PAD), is gericht tegen de zeven maanden oude regering van Sundaravej.
Volgens de PAD is de premier een stroman van de voormalige premier Shinawatra. Het gedwongen aftreden van Shinawatra in 2006 was het resultaat van maandenlang demonstreren door dezelfde PAD, die destijds het leger zover kreeg een staatsgreep te plegen. Shinawatra werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Hij is evenwel nog erg geliefd onder de Thaise plattelandsbevolking, die in het land een meerderheid vormt.
De PAD is een conservatieve groepering die zich vereenzelvigt met de monarchie en het leger. De beweging heeft vooral aanhangers in de steden. PAD wilde met de acties van dinsdag de regering mogelijk provoceren tot gewelddadig ingrijpen. Zo zou zij de sympathie van de bevolking voor zich willen winnen en het leger willen verleiden tot het plegen van een nieuwe staatsgreep.
Samak zei dat hij niet van plan was zich te laten verleiden tot het gebruik van geweld. „Ze willen bloedvergieten. Ze willen dat het leger de coup nog eens overdoet”, zei de premier.
Een organisator van de protestacties zei dat de aanhangers van de PAD hun leiders niet zullen laten arresteren.