Binnenland

Weg is vrij voor aanleg N57 Veere

De aanleg van de rijksweg N57 bij Veere mag verder gaan. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag is bekendgemaakt. Daarmee zijn de beroepen van Platform N57, GroenLinks, Molen de Hoop en een aantal omwonenden verworpen.

Van onze correspondent
28 August 2008 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:17

De Raad van State vindt dat gemeente en provincie inmiddels hebben aangetoond dat aan de luchtkwaliteitseisen wordt voldaan. Onvoldoende onderzoek naar de effecten op de luchtkwaliteit was in 2006 aanleiding voor de hoogste bestuursrechtbank om het plan voor de N57 in Veere van tafel te vegen.De Raad van State besliste verder dat de tegenstanders niet aannemelijk hebben gemaakt dat op de vernieuwde N57 een internationale transportroute zal ontstaan. „Een substantiële toename van het aantal vrachtwagens is niet waarschijnlijk”, zegt het rechtscollege.

Uit de financiële toezegging van minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) op de rechtszitting in juli leidt de Raad van State af dat het project financieel uitvoerbaar is. Op de valreep kwam Eurlings met een garantie dat er 20 miljoen euro extra op tafel zal komen.

Voorwaarde van de minister voor de financiële steun voor de realisering van de aanpassing van de N57 in Veere blijft overigens wel dat de regio meebetaalt. De gemeenteraad van Veere heeft het college inmiddels toestemming gegeven hierover in gesprek te gaan. De regionale bestuurders zullen de minister een voorstel moeten voorleggen.

Het tracébesluit is niet vervallen, zoals de tegenstanders hadden aangevoerd. Zoals vereist zijn de werkzaamheden binnen dertien jaar na 1994 begonnen, zegt de Raad van State. De uitgevoerde werkzaamheden bestaan weliswaar alleen uit het verleggen van kabels, maar dat is volgens de Raad van State voldoende.

Molen de Hoop in Serooskerke zal een eigen rechtszaak moeten voeren, zo blijkt uit de uitspraak. De geplande geluidswand bij de begraafplaats in het dorp die nadelige windeffecten op de molen kan hebben, werd door de provincie uit het bestemmingsplan gehaald. De grondwal kan er alleen komen als Veere een aanlegvergunning verleent. Daartegen zal de molen in beroep kunnen gaan, aldus de Raad van State.

De uitspraak van woensdag over het bestemmingsplan rijksweg N57 heeft alleen betrekking op het Veerse deel. Het Middelburgse deel is al afgekaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer