Parlement Rusland wil Zuid-Ossetië erkennen
Het Russische parlement heeft president Dmitri Medvedev maandag gevraagd de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen. De volksvertegenwoordiging, bestaande uit de Federatieraad en de Doema, nam voorstellen daartoe met algemene stemmen aan.
Tot nu toe heeft nog geen enkel land de twee afvallige provincies van Georgië erkend. Het verzoek van het Russische parlement heeft geen bindende status en de president neemt de uiteindelijke beslissing over eventuele erkenning en het aangaan van diplomatieke betrekkingen.Volgens de Georgische minister van Reïntegratie is de stemming van het Russische parlement onbelangrijk. „Abchazië en Zuid-Ossetië kunnen geen zelfstandige landen worden enkel als resultaat van een besluit van het Russische parlement.” Volgens de minister zal geen enkel instituut of land de goedkeuring van Rusland steunen.
Het Westen reageerde snel. De Europese Unie verklaarde onmiddellijk dat de twee regio’s deel moeten blijven uitmaken van Georgië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat erkenning van de onafhankelijkheid van beide regio’s een „zeer moeilijke, kritieke situatie” zou doen ontstaan. Merkel wees op bestaande internationale verdragen.
Het Witte Huis kondigde aan dat vicepresident Dick Cheney op 2 september naar de regio zal reizen voor bezoeken aan Azerbeidzjan, Georgië, Oekraïne en Italië. Cheney zal in Tbilisi besprekingen voeren met president Michail Saakasjvili.
Cheney zal tijdens zijn reis met staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders spreken over zaken van wederzijds belang. De aandacht gaat echter uit naar het bezoek aan Georgië, waar de gebeurtenissen van de afgelopen weken de herinneringen aan de Koude Oorlog hebben opgehaald.
Beide regio’s zijn sinds de vijandelijkheden aan het begin van de jaren negentig de facto onafhankelijk geweest van de centrale regering in Tbilisi. Zij konden die onafhankelijke positie behouden dankzij uitgebreide financiële, politieke en militaire steun van Rusland. De Abchazische leider Sergej Bagapsj onderstreepte die afhankelijkheid maandag nog eens door zijn aanwezigheid bij de parlementaire stemming. „Abchazië (…) noch Zuid-Ossetië zal deel uitmaken van de Georgische staat”, zei Bagapsj.
De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde Moldavië maandag het voorbeeld van Georgië niet te volgen in de afvallige Moldavische regio Transnistrië. Militair ingrijpen in het gebied zou kunnen leiden tot een gewapend conflict, zei Medvedev na een ontmoeting met de Moldavische president Vladimir Voronin.
Transnistrië verklaarde zich in de jaren 90 onafhankelijk van Moldavië. Rusland heeft de onafhankelijkheid nooit formeel erkend, maar steunt de opstandelingen. De Russische strijdkrachten zijn actief in het conflictgebied, volgens Moskou om de vrede te bewaren.
De situatie rond Zuid-Ossetië escaleerde op dramatische wijze nadat Georgië op 7 augustus zijn gezag over de regio trachtte te heroveren met een beschieting van wijken van de hoofdstad Tschinvali en Russische legerbases. Het Russische leger sloeg hard terug en bezette gedurende bijna twee weken belangrijke delen van Georgië. De meeste Russische troepen trokken zich vrijdag terug, hoewel enkele eenheden achterbleven bij de havenstad Poti en in veiligheidszones langs de grenzen van beide regio’s.
De Franse president Nicolas Sarkozy belegde in zijn hoedanigheid van EU-voorzitter voor 1 september een speciale bijeenkomst van EU-leiders om de hulpverlening aan Georgië en de toekomstige betrekkingen met Moskou te bespreken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, zei maandag dat de EU geen sancties tegen Moskou overweegt.