Harmonie en spanningen op partijconventie Democraten
Het moet één grote demonstratie van harmonie worden, de vierdaagse Democratische partijconventie in Denver (Colorado) die maandagavond begint. Blije gezichten, allen verenigd achter Barack Obama, de eerste niet-blanke presidentskandidaat van een van de grote Amerikaanse partijen. Het moet niet alleen een demonstratie worden van partijeenheid, maar ook van de eenheid van de Democratische Partij met het Amerikaanse volk.
Daarom zijn er ook ’gewone’ Amerikaanse burgers uitgenodigd, die over hun problemen en dromen zullen spreken. En die zullen vertellen waarom zij denken dat Obama de beste kandidaat is om die problemen op te lossen. Zoals machinist Mike Fisher, die zich zorgen maakt over zijn baan, het behoud van het kleine huisje van de Fishers en zijn twee zoons, die geld hebben moeten lenen om hun studie te betalen. „Ons gezin vertegenwoordigt de typische economische problemen waarmee veel burgers worstelen; problemen die Obama naar ik hoop kan helpen oplossen”, aldus Fisher.Verder zijn er natuurlijk de familieleden -Obama’s vrouw Michelle spreekt de eerste avond-, de verslagen tegenstander Hillary Clinton -zij spreekt de tweede avond-, haar man ex-president Bill Clinton - hij spreekt de derde avond, net als vicepresidentskandidaat Joe Biden. Grote vraag is wat de Clintons gaan doen. Met name Bill Clinton is volgens insiders nog steeds van mening dat zijn vrouw „ten onrechte” verloren heeft van Obama. Wordt zijn rede een demonstratie van partijeenheid van juist het tegenovergestelde?
En wat gaat Hillary Clinton doen? Haar naam staat op de lijst van kandidaten en sommige prominenten hebben al aangekondigd dat zij haar hun steun geven -als presidentskandidaat- om haar enorme prestatie in de voorverkiezingen te honoreren. Gouverneur Ed Rendell van Pennsylvania zal bijvoorbeeld op Hillary Clinton stemmen. En er zijn Hillaryaanhangers die willen benadrukken dat hun idool heeft verloren door „seksistische vooroordelen van pers en media.” Gaan zij de straat op? Er zijn verschillende demonstraties gepland, maar het Hillarykamp heeft gezorgd voor een ”vliegende brigade”, klaar om negatieve manifestaties te stoppen.
„Negatieve manifestaties voor de partij welteverstaan. Demonstraties vóór haar kandidatuur zullen Hillary’s ijdelheid wel strelen, maar zij beseft heel goed dat áls zij nog politieke ambities heeft, het verstandig is dat zij de Democratische pret niet bederft in Denver. Of haar invloed zo ver gaat dat zij ook haar mokkende echtgenoot in het gareel kan houden, blijft afwachten”, meent politiek analist Ted Carpenter van het Cato Research Instituut in Washington.
Wat de organisatoren in Denver vooral willen benadrukken is Barack Obama’s ’Amerikaanse’ achtergrond. De kandidaat is de vrucht van de relatie van een blanke Amerikaanse moeder en een Keniaanse vader. Een kandidaat van waarlijk Afro-Amerikaanse afkomst dus. Oftewel de eerste ”zwarte” kandidaat die door een van de twee grote partijen naar voren wordt geschoven. Niet alleen is zijn huidskleur voor sommige kiezers een probleem, ook het feit dat Obama korte tijd is opgevoed door een moslimstiefvader nadat zijn eigen vader was opgestapt. Met als gevolg dat tal van anti-Obamawebsites de baptistische kandidaat ervan beschuldigen „in het geheim een moslim te zijn.” „Een absurde beschuldiging, maar er zijn in het verleden wel gekkere dingen beweerd over kandidaten. En daarvan blijft helaas altijd wel iets hangen”, meent Carpenter.
Vandaar dat de organisatoren Obama’s „Amerikaanse wortels en cultuur” gedurende vier conventieavonden nadrukkelijk zullen onderstrepen. Avonden, want partijconventies (deze week de Democratische in Denver en volgende week de Republikeinse in St. Paul in Minnesota) vormen het startschot voor de definitieve race naar het Witte Huis. En aangezien men zo veel mogelijk mensen wil bereiken, worden de conventies ’s avonds rechtstreeks op tv uitgezonden op de meest bekeken tijdstippen. „In feite wordt er al sinds begin vorig jaar campagne gevoerd, maar je kunt niet verwachten dat gewone kiezers dat allemaal aandachtig blijven volgen. De conventies zijn bedoeld om hen wakker te schudden én om het profiel van de presidentskandidaat nader te definiëren. Dat doe je het beste via de televisie, dus zijn partijconventies al jarenlang primetime mediamanifestaties”, meent Carpenter.
In de (gemiddelde) opiniepeilingen houdt Obama een kleine voorsprong op zijn Republikeinse rivaal John McCain. Veel mensen geven de laatste de voorkeur als het gaat om het oplossen van veiligheidsvraagstukken, maar bij economische problemen -volgens opiniepeilingen dit jaar de belangrijkste zorg van de kiezer- gaat de voorkeur uit naar Obama. Een groep partijprominenten heeft er bij hem op aangedrongen hierover duidelijker te zijn. „Obama spreekt mooi, maar hij is volgens deze groep niet concreet genoeg. Mensen willen niet horen dat er ”oplossingen” in de maak zijn, zij willen concrete voorstellen horen die betrekking hebben op het oplossen van hun eigen concrete problemen. Als Obama de komende twee maanden op dit gebied niet concreter en duidelijker wordt, wordt het een moeilijke race voor hem”, meent politiek commentator David Brooks van The New York Times.