Buitenland

Regeringscrisis dreigt in Pakistan

In Pakistan heeft de partij van oud-premier Nawaz Sharif gedreigd uit de regeringscoalitie te stappen. Er is grote onenigheid ontstaan over de herbenoeming van enkele tientallen rechters.

AP
25 August 2008 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 06:16

De rechters van het hooggerechtshof werden ontslagen door de vorige week afgetreden president Pervez Musharraf. Sharif eiste gisteren dat de rechters uiterlijk vandaag weer zouden worden benoemd, zoals ook was overeengekomen met coalitiepartner PPP, de Pakistaanse Volkspartij. Die staat onder leiding van Asif Ali Zardari, weduwnaar van Benazir Bhutto en grote kanshebber op het presidentschap. Of Sharif zich ook verkiesbaar zal stellen was nog niet bekend.Naar wordt aangenomen wil Zardari liever niet alle rechters opnieuw benoemen omdat hij bang is dat hij vervolgd zal worden wegens corruptie.

Volgens een woordvoerder was een meerderheid binnen Sharifs partij ervoor om uit de coalitie te stappen en de oppositie in te gaan.

De Pakistaanse regering heeft intussen een bestandsaanbod van de taliban in de noordwestelijke grensregio Bajur afgewezen. Het hoofd van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, heeft dit gisteren gezegd. De strijd in het gebied kostte de afgelopen weken honderden mensen het leven en dreef ruim 200.000 burgers op de vlucht.

Talibanwoordvoerder Maulvi Umar zei telefonisch dat de taliban een bestand hadden aangeboden, omdat stamoudsten hun hadden verzekerd dat de regering bereid was de militaire operaties in Bajur te staken.

Volgens Rehman dienen de rebellen evenwel „naar de hoofdstad te komen om hun wapens in te leveren.” Hij benadrukte dat de regering alleen bereid is te praten met mensen die zich overgeven. Hij zei ook dat de taliban eerder hetzelfde aanbod hadden gedaan. „Toen onze troepen er heen gingen, liepen ze in de val en werden ze gedood.”

Zondag werd bij Khar, de grootste stad in Bajur, het onthoofde lichaam van een man gevonden, zei een plaatselijke politieman. Het hoofd was op de borst van het slachtoffer geplaatst en hij had een briefje in zijn handen met de tekst: dit is het lot van degenen die de taliban bespioneren.

De strijd tussen het leger en de rebellen uit de grensregio is de laatste weken aanzienlijk toegenomen. Donderdag kwamen bij een wapenfabriek nabij de hoofdstad Islamabad door twee zelfmoordaanslagen 67 mensen om het leven. Ruim honderd personen raakten gewond. Sindsdien vonden bij gevechten in de Swatvallei en de stad Hangu zeker vijftig mensen de dood.

Het leger ondernam zaterdag ondersteund door helikopters een aanval op rebellen in de Swatvallei en doodde 37 tegenstanders, zei een legerwoordvoerder. Aan de zijde van de strijdkrachten zouden twee doden zijn gevallen. Het bleek niet mogelijk van talibanzijde commentaar te krijgen.

In een politiebureau in het voormalige toeristenoord Swat kwamen zes politiemannen om het leven toen een auto met explosieven het plaatselijke politiebureau werd ingereden. Verscheidene mensen raakten gewond.

In het nabijgelegen dorp Bari Kot vond een burger de dood en raakten vier gewond doordat een bermbom explodeerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer