Buitenland

Westen eist terugtrekking Rusland uit Poti

Westerse landen hebben er bij Moskou op aangedrongen de Russische militairen terug te trekken uit de Georgische havenstad Poti en zich te houden aan het vredesplan.

ANP
25 August 2008 06:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:16
POTI - Een beschadigde woning in Poti. Westerse landen hebben er bij Moskou op aangedrongen de Russische militairen terug te trekken uit de Georgische havenstad Poti en zich te houden aan het vredesplan. Foto: EPA
POTI - Een beschadigde woning in Poti. Westerse landen hebben er bij Moskou op aangedrongen de Russische militairen terug te trekken uit de Georgische havenstad Poti en zich te houden aan het vredesplan. Foto: EPA

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk, momenteel voorzitter van de EU, houdt 1 september een speciale top van de Europese Unie over de crisis in Georgië waarbij de relatie tussen de EU en Moskou aan de orde komt.Moskou zei zaterdag dat er nog steeds militairen in Poti zijn en dat dit niet in strijd is met het vredesplan dat Parijs heeft opgesteld. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een complete terugtrekking geëist van het Russische leger naar de posities die het innam voor de vijandelijkheden uitbraken.

Russische militairen willen regelmatig controles blijven uitvoeren op de vracht van en naar de Georgische havenstad Poti, daarom blijven ze in de stad. Dat heeft Anatoli Nogovitsin, de vicevoorzitter van de Russische generale staf, maandag laten weten.

Het Westen is het ook niet eens met de wens van Moskou om rond de provincies Zuid-Ossetië en Abchazië bufferzones te creëren. Dit druist eveneens in tegen het zes punten tellende vredesplan. Moskou wil een Russische vredesmacht van 2600 man in deze afvallige provincies handhaven.

Inmiddels hebben de meeste Russische gevechtstroepen zich teruggetrokken uit Georgië. Inwoners van de stad Gori keerden dit weekeinde terug, nadat de Russen zich hadden teruggetrokken. Veel inwoners zijn echter nog steeds bang, omdat het Russisch leger op slechts tien kilometer afstand van Gori gelegerd is.

Zondag arriveerde een Amerikaans marineschip in de Georgische havenstad Batumi aan de Zwarte Zee. Volgens de Amerikanen brengt de torpedojager hulpgoederen voor de Georgische bevolking. Er worden in Georgië de komende dagen nog twee Amerikaanse schepen verwacht.

De Russische generaal Anatoli Nogovitsin beschuldigde het Westen ervan marineschepen naar Georgië te sturen „onder het mom van hulpverlening”. Volgens hem wordt hierdoor de spanning in de regio verder opgevoerd. Volgens de NAVO worden oorlogsschepen naar de Zwarte Zee gestuurd in verband met een oefening die al lang geleden gepland was.

Een trein die brandstof vervoerde, is zondag bij de stad Gori op een mijn gereden. Er volgde een enorme explosie, maar voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. De trein was op weg van het olierijke Azerbeidzjan naar de havenstad Batumi. Een woordvoerder van de Georgische regering suggereerde dat de belangrijke spoorwegverbinding mogelijk ondermijnd was door de Russen. De spoorverbinding is van vitaal belang voor Georgië en omringende landen.

In Gori explodeerden op verschillende plaatsen ook twee landmijnen. Een vrouw kwam om het leven toen ze in haar tuin op een landmijn stapte. Elders raakte een man gewond toen hij op een mijn stapte. Het conflict in Georgië heeft inmiddels honderden mensen het leven gekost.

Het conflict was voor de president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, zondag aanleiding om aan te dringen op een snel NAVO-lidmaatschap. Volgens hem kan alleen een NAVO-lidmaatschap zijn land beschermen tegen Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer