„Watertekort door verspilling voedsel”
Verspilling en overconsumptie van voedsel in westerse landen verergeren het watertekort in de rest van de wereld. Want om voedsel te produceren is veel water nodig.
Dat bleek vrijdag uit de studie ”Saving water”, die tijdens de internationale waterconferentie in Zweden werd gepresenteerd. Het rapport is afkomstig van het Stockholm International Water Institute (SIWI), de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het International Water Management Institute (IWMI) in Sri Lanka.Professor John Anthony Allan van het King’s College in Londen geeft aan dat mensen niet alleen water consumeren als ze drinken of een douche nemen, maar ook als ze eten. Hij noemt dat het ”virtuele” waterverbruik.
De Universiteit Twente onderzocht op verzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) het virtuele waterverbruik in Nederland. Daaruit bleek dat voor een kop koffie 140 liter water wordt verbruikt, als het produceren, verpakken en versturen van de koffiebonen wordt meegerekend. Voor een hamburger is 2400 liter water nodig, voor een kilo rundvlees 15.000 liter en voor een snee witbrood 40 liter. De productie van een kilo kaas kost 5000 liter water.
In de Verenigde Staten gooien huishoudens jaarlijks 30 procent van het voedsel weg. De totale waarde van die producten is ruim 48 miljard dollar (32 miljard euro). „Dat is net zoiets als de kraan open laten staan en 40 miljard liter water laten weglopen. Genoeg om in de huishoudelijke behoefte van 500 miljoen mensen te voorzien”, meldt het rapport.
Volgens Charlotte de Fraiture -onderzoeker bij IWMI- gaat de helft van al het water dat gebruikt wordt bij voedselproductie verloren. „Als we daar iets aan doen, is dat goed voor boeren, bedrijven, ecosystemen en de mensen die honger lijden. Een effectief waterbeleid kan alleen bereikt worden als het thema hoog op de politieke agenda komt”, zegt De Fraiture. Volgens SIWI is het terugbrengen van de waterverspilling met 50 procent een noodzakelijk en haalbaar doel.