„Carlos, ik heb een ongeluk gehad”
Zenuwslopende momenten maakten familieleden mee van passagiers die woensdagmiddag in het Spaanse ramptoestel zaten. Slechts een kleine groep kreeg te horen wat passagier Beatriz Reyers per telefoon haar broer liet weten: „Carlos, ik heb een ongeluk gehad, maar ik maak het goed.”
De 41-jarige Beatriz Reyes, afkomstig van de Canarische Eilanden, had de vlucht van Spanair genomen na een korte vakantie in Johannesburg, Zuid-Afrika. Via Frankfurt was ze naar Madrid gekomen. Kort voor vertrek vanuit Madrid belde ze vanuit het vliegtuig haar broer Carlos op de Canarische Eilanden om te zeggen dat het toestel vertraging had wegens een technisch probleem. De broer, nog onwetend van wat er vervolgens gebeurde, ging daarna naar het vliegveld op Gran Canaria om haar af te halen. Daar kreeg hij opnieuw een telefoontje van zijn zus, nu via een hem onbekend nummer: „Carlos, ik heb een ongeluk gehad, maar ik maak het goed.” Een inmiddels gewaarschuwde zus van Beatriz in Madrid spoedde zich naar het vliegveld. Daar ving een psycholoog haar op om voorzichtig te zeggen dat er nauwelijks overlevenden waren. Uiteindelijk vond ze haar zus in een van de ziekenhuizen, met slechts een lichte beenbreuk.Consuelo Cabrera riep op het vliegveld van Gran Canaria met verstikte stem of iemand wist of haar kleinzoon van 22 nog in leven was. Niemand antwoordde. De kleinzoon had haar kort voor vertrek nog vanuit het toestel gebeld om te zeggen dat er wegens een probleem met het vliegtuig vertraging was. De grootmoeder kreeg nu via het mobieltje geen contact meer.
Maria, een verpleegster, vertelde tegenover de Spaanse krant La Vanguardia vanaf de luchthaven Barajas ter plaatse hulp te hebben verleend aan twee kinderen: Maria van ongeveer 12 jaar, en Alfredo van 8. Het meisje had een zware beenbreuk; de jongen slechts licht letsel. Hij wilde maar één ding: zijn ouders zien, aldus de verpleegster. Ook het meisje riep constant om haar moeder.
Spaanse atleten droegen vandaag op de Olympische Spelen een zwarte rouwband om hun arm. Ze wisten toen nog niet dat het Olympisch Comité een verzoek van de Spaanse equipe om een teken van rouw te mogen dragen, had afgewezen.