Duitsland wil veto tegen staatsfonds
Duitsland wil overnames van Duitse bedrijven door buitenlandse staatsfondsen kunnen blokkeren als de nationale veiligheid in het geding is.
Het kabinet van kanselier Merkel heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt. Het Duitse parlement moet zijn goedkeuring nog geven.Volgens het voorstel krijgt de regering het recht van veto als een staatsfonds van buiten de Europese Unie een belang van 25 procent of meer in een bedrijf wil nemen. De regering kan gebruikmaken van het veto als de investering een gevaar is voor de openbare veiligheid of de publieke orde in Duitsland. Dit geldt voor sectoren zoals de wapenindustrie, havenbedrijven, de telecommunicatie en de energiesector.
„Duitsland is en blijft open voor buitenlandse investeringen. Het merendeel van de buitenlandse investeringen wordt niet geraakt door het wetsvoorstel”, zei minister Glos van Economische Zaken.
De brancheorganisatie van de Duitse industrie BDI reageerde niet positief op het voorstel. „Meer dan 2 miljoen Duitse banen zijn afhankelijk van investeerders uit het buitenland. We hebben juist meer investeringen nodig, niet minder”, aldus BDI-president Jürgen Thumann. Volgens de BDI bedragen de totale buitenlandse investeringen in Duitsland 439 miljard euro.
De nieuwe wet wordt naar verwachting op 1 januari 2009 in Duitsland ingevoerd. Eerder voerden ook al de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië beschermingsconstructies in om belangrijke industriële sectoren te beschermen tegen buitenlandse overnames.
Buitenlandse staatsfondsen zijn doorgaans afkomstig uit het Midden-Oosten, Azië en Rusland. Hun vermogen komt voort uit de olie-industrie (petrodollars) of de reserves aan buitenlandse deviezen. Het totale vermogen van buitenlandse staatsfondsen wordt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geschat op 3,85 biljoen dollar (ruim 2600 miljard euro).