„Israël kan niet leven met nucleaire dreiging”
Israël kan niet leven met de dreiging van een Iran met nucleaire wapens. De kans dat Iran Israël aan zal vallen is weliswaar klein, maar de dreiging zelf zal een demoraliserend effect hebben. Dat zegt de Israëlische Irandeskundige Meir Javedanfar.
Javedanfar is geboren in Iran, schreef samen met journalist Yossi Melman een boek over Mahmud Ahmadinejad en is directeur van het onderzoeksinstituut Meepas (Middle East Economic and Political Analysis Company) in Israël. Hij geldt als een belangrijke deskundige over Iran in Israël.Iran hoeft, als het eenmaal nucleaire wapens heeft, niet openlijk te zeggen dat het deze tegen Israël zal gebruiken, aldus Javedanfar. Als Iraanse leiders straks alleen maar zeggen dat Israël van de kaart moet verdwijnen, zal dat een negatieve invloed hebben op de Israëlische economie. Vele Israëlische gezinnen zullen zich volgens hem afvragen of ze hun kinderen nog groot willen brengen in dat land.
Javedanfar: „Drie Israëlische vrienden hebben me onlangs gebeld. Het betreft mensen die in het leger zijn geweest en die het volste vertrouwen hebben in hun land. Ze vroegen me: Is het nog veilig in Israël te blijven als Iran nucleair bewapend wordt? Gaan ze straks de bom op ons gooien? Ik geloof dat dat gevoel bij veel mensen leeft. Vele Israëlische gezinnen zullen het land verlaten. De stroom immigranten zal opdrogen. Daarom is het van het hoogste belang dat Irans programma wordt gestopt.”
De Israëlische minister van Transport, Shaul Mofaz, heeft gezegd dat Israël Iran aan zal vallen als het doorgaat met pogingen nucleaire wapens te ontwikkelen. Maar op dit moment snijdt Israël zichzelf in de vingers als het Iran bedreigt. De Iraniërs geloven dan namelijk dat Ahmadinejad gelijk heeft. Ook toont een dreigement de juistheid van de stelling van de hoogste geestelijke leider, ayatollah Ali Khamenei, dat Iran een grote invloed heeft in Libanon, Gaza en Irak.
Javedanfar acht het raadzaam dat Israël voorlopig slechts „achter de schermen” werkt. Het moet er proberen achter te komen waar de nucleaire faciliteiten zijn en inlichtingen gebruiken om de aanvoer van materiaal daar naartoe te dwarsbomen. „Het is niet de moeite waard een oorlog te starten en daarmee de productie van de bom voor slechts een jaar of twee uit te stellen. Een Iran met nucleaire capaciteit dat al aangevallen is door Israël, is veel gevaarlijker.”
De enige hoop die het Westen heeft zijn de hervormingsgezinden in Iran. Om veranderingen in Iran te bewerkstelligen moeten de conservatieven tot een blok aan het been voor Khamenei worden gemaakt.
De VN dienen daarom volgens Javedanfar bij de volgende vergadering over de kwestie Iran harde sancties tegen Iran te accepteren. Met de economie gaat het namelijk slecht: volgens officiële gegevens leven 14 miljoen Iraniërs onder de armoedegrens. Er zijn nu al Iraniërs die willen dat Iran met het programma stopt. „De sancties zullen het falen van de Iraanse regering duidelijker maken en hun onvermogen tonen om met de economische crisis om te gaan.”
Het Westen heeft in het verleden te weinig gedaan om de hervormingsgezinden in Iran te helpen. In 2005 ging Iran akkoord met de stopzetting van uraniumverrijking in ruil voor een Europees pakket economische maatregelen, zoals de levering van onderdelen voor niet-militaire transportvliegtuigen. Uiteindelijk kwam Europa niet over de brug, vanwege de VN-sancties. „De conservatieven in Iran zeiden toen dat samenwerking met het Westen nergens toe leidt.”
De Irandeskundige geeft aan dat Ahmadinejad en de onderhandelaar over Irans nucleaire capaciteit, Saeed Jalili, in de komst van de Mahdi geloven: de messias die de sjiieten verwachten. Ze steunen ayatollah Mesbah-e Yazdi, die de komst van de messias predikt door het starten van een grote oorlog. „Ze hebben echter niet de macht om die te ontketenen. Khamenei heeft ze aangesteld in leidinggevende posities omdat hij denkt dat ze volledig toegewijd zijn aan het systeem. Maar hij geeft ze geen macht in de lichamen waar de cruciale beslissingen worden genomen, zoals de hoogste raad voor nationale veiligheid.”
De kans echter dat Iran een nucleair wapen gebruikt tegen Israël is volgens Javedanfar „minder dan enkele procenten.” Iran beseft namelijk wat het gevolg is: nationale zelfmoord. „Ga niet af op wat Ahmadinejad zegt”, is zijn advies. „De hoogste leider, ayatollah Khamenei, heeft al gezegd dat Iran chemische en biologische wapens heeft. Als ze zichzelf willen vernietigen, kunnen ze vandaag een bom op Tel Aviv gooien. Waarom ze dat niet doen? Ze zijn niet suïcidaal. De mensen aan de top willen hun macht vergroten. Ze willen dat hun land een supermacht wordt. Ze willen hun invloed in deze regio versterken. Een oorlog die hun eigen land vernietigt is niet de manier om dat te bereiken. Zeker voor de Palestijnen hebben ze dat echt niet over.”