Binnenland

Schadebedrag storm loopt verder op

De schade door de zware zuidwesterstorm van afgelopen zondag beloopt niet de eerst geraamde 100 miljoen euro, maar 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een peiling door het Verbond van Verzekeraars. De eerste raming van het Verbond was nog een voorlopige.

ANP
1 November 2002 21:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

„Er zijn meer claims binnengekomen dan we hadden vermoed. In de loop van de week veranderde daardoor het inzicht”, aldus een woordvoerder. Verreweg de meeste schade is geleden aan opstallen, zoals daken van huizen of gebouwen in aanbouw. Het schadebedrag voor inboedels of auto’s is veel kleiner.

Verzekeraar Interpolis, met een groot marktaandeel in vooral de tuinbouw, kreeg de afgelopen week alleen al 35.000 meldingen. In de glastuinbouw is de schade inmiddels opgelopen tot 15 miljoen euro. Alles bij elkaar heeft Interpolis claims binnen voor 37 miljoen.

Particulieren hebben bij de verzekeraar voor 12 miljoen geclaimd, het midden- en kleinbedrijf (mkb) voor 4 miljoen en de agrarische sector voor 21 miljoen.

Interpolis verwacht dat het totale schadebedrag zelfs nog verder zal oplopen. De volle omvang van de schade wordt vaak pas duidelijk bij het opruimen van de rommel.

Bij de schadeservice van deze Rabobank-dochter hebben 200 medewerkers, honderd meer dan gebruikelijk, de handen vol om de telefonische meldingen en die via internet te verwerken. Ze helpen de verzekerden ook met het oplossen van allerlei praktische problemen.

De grootste mkb-schade die bij Interpolis binnenkwam, is van een transportbedrijf in Zevenbergen. Daar is 6000 vierkante meter kunststof dakbedekking opgewaaid en voor een deel gescheurd. De isolatie eronder is nat geworden en voor een deel weggewaaid.

In de glastuinbouw ontving de verzekeraar onder meer 25 omvangrijke schades, waarbij alles bij elkaar zo’n 12.500 ruiten zijn gebroken. Uitschieter is een bedrijf in Zevenhuizen waar 1000 ruiten aan diggelen gingen. Vaak staan er gevoelige gewassen onder waardoor de schade alleen maar flink oploopt.

Het is voor de verzekeraars een vervelend stormjaar. Eerder zorgden stormen al voor 100 miljoen schade.

Overigens kunnen recreanten de meeste Nederlandse bossen weer in. Bossen in het midden en zuiden van de Veluwe, in de Achterhoek en rond Breda zijn echter nog niet veilig, waarschuwt Staatsbosbeheer. Elders is de organisatie klaar met het verwijderen van losse takken en omgevallen bomen na de storm van zondag. Vlak na de storm waarschuwde Staatsbosbeheer wandelaars en fietsers om uit de bossen weg te blijven.

„In een aantal gebieden is het werk nog niet klaar”, zei een woordvoerder vrijdag. Daar hangen nog afgeknapte takken in de bomen. Het wachten is op hoogwerkers die deze week in de steden en langs wegen zijn ingezet om stormschade te herstellen.

In de bossen op de Utrechtse Heuvelrug zijn de belangrijkste paden sinds woensdag weer open. Alleen kleine paden waar maar weinig wandelaars komen, zijn nog dicht. Staatsbosbeheer adviseert bosliefhebbers wel te blijven opletten. „We kunnen nu eenmaal niet elke losse tak lokaliseren.”

De schade aan de bossen heeft zich beperkt tot anderhalve kubieke meter hout per hectare, wat erg weinig is. De storm heeft weinig vat gekregen op de bossen omdat Staatsbosbeheer veel meer dan vroeger bomen van verschillende leeftijd en soort door elkaar plant.

Wel was er veel schade in de Achterhoek en het Kuinderbos in Flevoland, waar grote aaneengesloten blokken fijnsparren staan. Deze soort kan slecht tegen harde wind. Staatsbosbeheer grijpt de schade in deze bossen aan om eerder dan gepland te beginnen met een meer gevarieerde aanplant.

De woordvoerder noemt het opvallend dat de storm wel heeft huisgehouden onder grote, alleenstaande bomen van meer dan tweehonderd jaar oud. In parken en op landgoederen in het hele land zijn tientallen van deze bomen tegen de vlakte gegaan of is de kruin eruit gewaaid. Het gaat om onder meer de bossen rond Doorwerth bij Arnhem, landgoed Elswout in Overveen en het Malieveld in Den Haag. De bomen waren kwetsbaar omdat ze door het relatief warme weer nog goed in het blad zaten. Hierdoor kon de wind makkelijk vat op ze krijgen.

Een schadebedrag kan Staatsbosbeheer niet noemen. Dat hangt ook af van de hoeveelheid hout die nog gebruikt kan worden voor de productie van zaag- en fineerhout, papier en spaanplaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer