75 jaar gg Nunspeet
NUNSPEET -Het is vrijdag 75 jaar geleden dat de gereformeerde gemeente van Nunspeet werd geïnstitueerd. In de dienst op 15 augustus 1933 bediende ds. J. Fraanje het Woord uit Genesis 49:11a. Het aantal leden en doopleden was toen 169. In deze dienst werden vier ambtsdragers bevestigd.
Op vrijdag 19 september 1919 preekte ds. Fraanje voor het eerst in Nunspeet en vanaf de winter van dat jaar gaf een ouderling uit Elspeet catechisatie aan de kinderen van de gemeente. Op zondag 5 november 1922 kwam de gemeente, als afdeling van de gereformeerde gemeente van Elspeet, voor het eerst bijeen in een verenigingsgebouw. Vanaf 1925 kerkte men in een ruime villa aan de Stationsstraat (nu Stationslaan). Op 25 mei 1933 werd het eigen kerkgebouw aan de Brinkersweg te Nunspeet in gebruik genomen.Dit kerkgebouw onderging uitbreidingen in 1958 en in 1969. Eind 1977 werd de kerk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kerkgebouw met verschillende nevenruimtes. Na een bouwtijd van ruim een jaar kon op 20 december 1978 de ingebruikneming plaatsvinden. De gemeente telde toen 1278 leden en doopleden. In de periode september 2000 tot juli 2001 is het kerkgebouw uitgebreid met circa 700 zitplaatsen en diverse andere ruimtes.
Na een vacante periode van vijftien jaar ontving de gemeente in 1948 ds. A. van Stuijvenberg als haar eerste predikant. Na hem waren ds. W. Hage (1954-1958), ds. G. Zwerus (1961-1967), ds. C. de Ridder (1967-1974), ds. L. Blok (1979-1996) en ds. C. J. Meeuse (1997-2002) aan de gemeente verbonden. Sinds 25 juni 2003 is dat ds. A. Schot. Bestond de gereformeerde gemeente van Nunspeet in 1922 uit slechts 28 leden, op dit moment telt de gemeente 2275 leden en doopleden.
In verband met het 75-jarig bestaan van de gemeente zal op woensdag 10 september een herdenkingsdienst worden gehouden, waarin ds. A. Schot hoopt voor te gaan. De dienst begint om 19.30 uur.
Restauratie Nieuw Scheemda
NIEUW-SCHEEMDA -De restauratie van de kerk van Nieuw Scheemda is klaar. Dat meldt de Stichting Oude Groninger Kerken op haar website. De kerk heeft vanbinnen een metamorfose ondergaan. Het lichtgroen dat het interieur domineerde, heeft plaatsgemaakt voor een eikenimitatie. De eikenimitatie die aanvankelijk gepland was is nog enigszins aangepast. Tijdens de werkzaamheden kwam de architect erachter dat er zich onder de verschillende verflagen nog een andere laag bevond, een eikenimitatie met zwarte biezen. Dit is nu de definitieve kleur van het interieur.
Op 6 september wordt de kerk van Nieuw Scheemda officieel in gebruik genomen. Ter gelegenheid van de ingebruikname wordt er een folder met fietsroute gepresenteerd die voert langs de kerken van Nieuw Scheemda en Scheemda. De restauratie van de kerk van Nieuw Scheemda werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Ook de giften tijdens de Actie Kerkbehoud leverden een belangrijke bijdrage aan de financiering van het project.
Excursie Utrecht
UTRECHT -In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed organiseert het Landschap Erfgoed Utrecht deze maand verschillende excursies. Er is keuze uit drie busexcursies op 15, 23 en 30 augustus. De trips voeren langs drie neogotische kathedralen die volgens het gedachtegoed van het St. Bernulphusgilde zijn gebouwd. De kosten van een excursie bedragen 17,50 euro, inclusief lunch en het boekje ”De Utrechtse neogotiek. Alfred Tepe en het St. Bernulphusgilde”.
In het laatste kwart van de negentiende eeuw drukte architect Alfred Tepe (1840-1920) een belangrijk stempel op het rooms-katholieke religieuze erfgoed. Tussen 1873 en 1905 ontwierp hij ruim zeventig kerken en andere gebouwen, zoals kloosters, scholen en weeshuizen, en begraafplaatsen. De imposante, rijzige kerken in neogotische stijl hebben een verrassend kleurrijk interieur. Het geheel van gebouw en interieur tot stand kwam door een goede samenwerking tussen verschillende kunstenaars.
Op 1 en 9 augustus kunnen belangstellenden deelnemen aan een rondleiding in de hervormde kerk te Scherpenzeel. Hoewel de oudst bekende vermelding van een kerk in Scherpenzeel dateert uit 22 november 1342, is het waarschijnlijk dat er al eerder sprake is van een kerk in het dorp. De kerk stond in 1342 volgens een akte van belening op het grondgebied van de heren van Scherpenzeel. Het is mogelijk om voor of na de rondleiding een wandeling te maken over het klompenpad Het Broekerpad. De excursie is gratis.
In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed heeft Landschap Erfgoed Utrecht een boekje uitgebracht over duizend jaar kerkgeschiedenis in Utrecht. Meer informatie over de excursies en de publicaties is te verkrijgen bij Landschap Erfgoed Utrecht, tel. 030-2205534 en landschaperfgoedutrecht.nl.
Nieuwe kerk gkv Hardinxveld
HARDINXVELD-GIESSENDAM - De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft onlangs een overeenkomst getekend met onder meer de plaatselijke gereformeerde kerk vrijgemaakt en woningstichting Omnivera over de bouw van een kerkgebouw en twaalf huurwoningen aan de Merwedestraat. De kerk en de appartementen komen op de plaats waar nu nog het oude gebouw van de Calvijnschool staat.
De kerkelijke gemeente is op zoek naar een nieuw onderkomen omdat het huidige kerkgebouw aan de Buitendams te klein is. Ook is er een tekort aan parkeerplekken. Bij de nieuwbouw worden ongeveer veertig parkeerplaatsen aangelegd. Omdat de nieuwe kerk dicht bij het gemeentehuis komt, hebben de gemeente en het kerkbestuur afgesproken dat ook de parkeerplaatsen achter het gemeentehuis beschikbaar zijn.
Op de locatie van het huidige kerkgebouw komen ongeveer 42 appartementen. De bouw van die woningen gaat van start zodra de nieuwe kerk in gebruik is genomen. De Calvijnschool wordt binnenkort gesloopt. Voordat daar een kerk kan worden gebouwd, moet de gemeente wel het bestemmingsplan aanpassen. Dat neemt minimaal enkele maanden in beslag. Daarna kan de projectontwikkelaar een bouwvergunning aanvragen. Het is nog onduidelijk wanneer de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Naar verwachting zal het nog minimaal twee jaar duren voordat de nieuwe kerk klaar is.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.