Morales roept op tot eenheid na zege
De Boliviaanse president Evo Morales heeft zondag, nadat bleek dat hij een referendum over zijn positie had gewonnen, zijn landgenoten ertoe opgeroepen de eenheid te bewaren. Verder zei Morales dat hij zich gesterkt voelt de door hem bepleite landhervormingen en nationalisaties van bedrijven door te voeren.
Meer dan 4 miljoen Bolivianen konden zich in de volksraadpleging uitspreken over de positie van het staatshoofd. Volgens exitpolls na het sluiten van de stembureaus sprak meer dan 60 procent van de deelnemers aan de volksraadpleging zich uit voor het aanblijven van Morales.Om de eerste indiaanse president van het Zuid-Amerikaanse land te kunnen wegsturen, had meer dan 53,7 procent voor zijn vertrek moeten stemmen. Dat is het percentage dat de president kreeg bij zijn verkiezing in 2005.
Ook de toekomst van acht van de negen gouverneurs van het Zuid-Amerikaanse land stond op het spel. De gouverneurs konden worden weggestuurd als meer dan 50 procent daarvoor zou stemmen. Volgens de exitpolls ziet het ernaar uit dat drie gouverneurs het veld moeten ruimen. Het zou gaan om twee bestuurders van de oppositie en om een gouverneur die op de hand is van Morales.
De gouverneurs van vier oostelijke provincies die meer autonomie willen, Santa Cruz, Tarija, Pando en Beni, kregen van de kiezers een duidelijk signaal dat ze door mogen gaan. Morales sprak verzoenende woorden aan het adres van die bestuurders. Hij feliciteerde de vier gouverneurs met de uitslag van de volksraadpleging. Gouverneur Ruben Costas van Santa Cruz had echter geen goed woord over voor Morales en noemde hem „een dictator.”
Morales is al geruime tijd verwikkeld in een machtsstrijd met de gouverneurs van de rijkste provincies in het oosten van het land, die tegen de zin van de president meer autonomie nastreven. De bestuurders van die regio’s zien niets in het voornemen van Morales de grondwet op ingrijpende wijze te veranderen. Morales wil landhervormingen doorvoeren ten gunste van de indiaanse bevolking. Ook vindt hij dat meer van de opbrengsten uit onder meer gasreserves van de rijkste provincies met de armere regio’s in het westen moeten worden gedeeld.
Morales zag het referendum als een mogelijkheid de conflicten met de oostelijke provincies via de stembus op te lossen en als een gelegenheid zijn positie te versterken.